Εκτύπωση

Τούρτα πορτοκάλι

4.6216216216216 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.62 (37 Ψήφοι)

Τούρτα πορτοκάλι

Την υπέροχη συνταγή γι' αυτή τη φανταστική τούρτα πορτοκαλιού μάς έστειλε η Γιώτα Μόσιαλου από τη Θεσσαλονίκη και την ευχαριστούμε πολύ!

Υλικά

Για το παντεσπάνι

- 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 20 γρ. τριμμένη ψίχα αμυγδάλου 
- 6 κ.σ. ζάχαρη 
- 3 κ.σ. κακάο (για γλυκό)
- 5 αυγά
- 2 βανίλιες
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι που θα βάλουμε στο παντεσπάνι μας θα χρειαστούμε σιρόπι από γλυκό πορτοκάλι, που θα έχουμε φτιάξει με τα χεράκια μας κάποια άλλη στιγμή, ή μπορούμε να το προμηθευτούμε και από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας.

Για την κρέμα

- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 4 κ.σ. ζάχαρη 
- 4 κ.σ. κάστερ πάουντερ
- 1 αυγό 
- Λίγο αλάτι
- 1 βανίλια
- Προαιρετικά, μπορούμε να ρίξουμε καβουρδισμένο τριμμένο αμύγδαλο (όχι ψίχα). Δίνει άλλη γεύση! 

Για την επικάλυψη θα χρειαστούμε σαντιγί και τη φαντασία μας να δουλέψει για το σχέδιο που θέλουμε να δώσουμε στην τούρτα μας. Θα πρέπει να προμηθευτούμε 2 φακελάκια έτοιμα σαντιγί (ο τρόπος παρασκευής της αναγράφεται πάνω στο κουτί).

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το παντεσπάνι μας, χτυπώντας σε μίξερ τα αυγά μέχρι να γίνουν κρέμα και προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε τη βανίλια, το τριμμένο αμύγδαλο και το κακάο.

Σταματάμε το μίξερ, κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και το ρίχνουμε στο μείγμα μας, ανακατεύοντας σιγά-σιγά με ένα μεγάλο κουτάλι. Παίρνουμε μια φόρμα στρόγγυλη σιλικόνης η ταψάκι μετρίου μεγέθους (στο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα  από κάτω, στη σιλικόνη δεν χρειάζεται).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς, ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί μας και ψήνουμε στον αέρα για 30 λεπτά. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε ένα τραπεζομάντηλο, παίρνουμε ένα μεγάλο μαχαίρι και το κόβουμε στην μέση όχι προς τα κάτω αλλά οριζόντια ώστε να βγάλουμε δύο παντεσπάνια (προσέξτε ώστε να κοπεί ίσια στο πάχος!) Μόλις το πράξουμε, παίρνουμε μία πιατέλα και τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι ώστε να προεξέχει γύρω-γύρω χώρος ώστε να μπορούμε και στήσουμε την τούρτα μας.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε την κρέμα μας. Για το σκοπό αυτό, βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα το γάλα και το κάστερ πάουντερ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα ώστε να μην έχει καθόλου μπαλάκια. Ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά, εξακολουθώντας συνεχώς να ανακατεύουμε γιατί υπάρχει φόβος να κολλήσει. Ρίχνουμε το αλάτι με τη βανίλια και ανακατεύουμε χαμηλώνοντας τώρα τη φωτιά αλλά χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα.

Μόλις το μίγμα αρχίζει να πήζει, το αποσύρουμε από την φωτιά και, πάντα ανακατεύοντας, ρίχνουμε τη ζάχαρη με το καβουρδισμένο αμύγδαλο. Στο τέλος προσθέτουμε το αυγό, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα για να αναμειχθεί το αυγό χωρίς να αρχίσει να ψήνεται. Αφήνουμε την κρέμα μας να κρυώσει καλά.

Παίρνουμε την πιατέλα με το παντεσπάνι και ρίχνουμε με ένα κουτάλι γύρω-γύρω, παντού σε όλο το παντεσπάνι, σιρόπι από το γλυκό πορτοκάλι. Μετά παίρνουμε την κρέμα που κάναμε (αφού πρώτα έχει κρυώσει) και τη στρώνουμε πάνω στο παντεσπάνι, ρίχνοντας το περισσότερο στη μέση και λίγο στις άκρες, ώστε να μην ξεχειλίσει η κρέμα όταν θα βάλουμε το άλλο παντεσπάνι από πάνω.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, βάζοντας το άλλο παντεσπάνι από πάνω και σιροπιάζουμε με τον ίδιο τρόπο. Στο τέλος χτυπάμε τη σαντιγί μας σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στο κουτί συσκευασίας της και σκεπάζουμε την τούρτα μας παντού με μία σπάτουλα. Με αυτή που θα περισσέψει, κάνουμε διάφορα σχέδια με τον κορνέ μας και ρίχνουμε από πάνω ότι μας αρέσει (ξηρούς καρπούς, τριμμένη σοκολάτα, φιλέ αμύγδαλο, ή τρούφα). 

Καλή σας απόλαυση!! Η επιτυχία είναι σίγουρη!!!

Σχόλια  
casper
-1 # casper 17-12-2018 01:18
Μπορεί κάποιος να μου πει τι είναι το κάστερ πάουντερ και πού το βρίσκουμε; Είναι δυνατό να βάλουμε κάτι άλλο εναλλακτικά;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
lovecook.gr
-1 # lovecook.gr 17-12-2018 01:42
Κάστερ πάουντερ είναι μια σκόνη που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη ζαχαροπλαστική. Η σκόνη αυτή έχει κατάλευκο χρώμα και υφή από αλεύρι. Στην ουσία είναι κορν φλάουρ με προσθήκη αρώματος βανίλιας, κατάλληλο για ζαχαροπλαστική. Επινοήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία ως υποκατάστατο της κρέμας ζαχαροπλαστικής χωρίς αυγά. Στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ γνωστό και θα το βρείτε εύκολα σε κάθε σούπερ μάρκετ. Σε κάποιες περιοχές δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Μπορείτε να βάλετε και άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Πρόσφατες συνταγές

 
Στείλτε μας τις συνταγές σας!Μοιραστείτε τις συνταγές σας μαζί μας και με τους υπόλοιπους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας. Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη, καθώς θα επιτρέψει σε όλους μας να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις και ιδέες μαγειρικής από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (και όχι μόνο). Για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, κάντε κλικ εδώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Θέλετε να λαμβάνετε στο e-mail σας τις πιο νόστιμες συνταγές μας και ένα σωρό χρήσιμες μαγειρικές συμβουλές; Αν ναι, εγγραφείτε παρακάτω.