Εκτύπωση

Ροξάκια

4.4107142857143 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.41 (28 Ψήφοι)

Ροξάκια

Υλικά

- 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι νερού γάλα φρέσκο πλήρες
- ½ ποτήρι νερού καρυδόψιχα
- 3 αυγά
- 1 μπέικιν πάουντερ
- Μαγιά φούρνου (για περίπου 800 γρ. αλεύρι)
- Λίγο αλάτι
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- ½ κ.γ. κανέλα
- 3 κ.σ. κακάο σκόνη
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 800 γρ. για μία μαλακή ζύμη)

Για το σιρόπι

- 3 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- 1 φλούδα από λεμόνι
- 1 κανέλα ξύλο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε σταδιακά αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή και μαλακή ζύμη. Κόβουμε τα ¾ και τα κρατάμε στην άκρη ενώ στο μικρό κομμάτι προσθέτουμε το κακάο και ζυμώνουμε καλά για να πάει σε όλη τη ζύμη.

Ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι σε 2 ή 3 χονδρά φύλλα τετραγωνισμένα όσο γίνεται και το κομμάτι με το κακάο το πλάθουμε σε 2 ή 3 μπαστούνια με μήκος τόσο όσο τα φύλλα της λευκής ζύμης. Τυλίγουμε ένα ένα τα μπαστουνάκια μέσα στα λευκά φύλλα για να κάνουμε ρολά. 

Κόβουμε κατόπιν σε στρογγυλά ροξάκια, λεπτά όσο γίνεται γιατί φουσκώνουν αρκετά. Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για περίπου 3 λεπτά (να μη δέσει πολύ) και αφαιρούμε από τη φωτιά. Βάζουμε τα ροξάκια σε βαθύ ταψί και τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Τα γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές και μόλις μαλακώσουν τα αφαιρούμε.

Διατηρούνται για 5 μέρες εκτός ψυγείου και στη συνέχεια για 15 περίπου μέρες στο ψυγείο σκεπασμένα για να μη σκληρύνουν.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας