Εκτύπωση

Το αυθεντικό μπανόφι

4.625 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.63 (12 Ψήφοι)

Το αυθεντικό μπανόφι

Είναι η πρώτη συνταγή για μπανόφι που εμπνεύστηκε ο Άγγλος σεφ Ian Dowding.

Υλικά

Για τη ζύμη της τάρτας

- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 25 γρ. ζάχαρη άχνη
- 125 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κομμάτια από το ψυγείο
- 1 αυγό και 1 κρόκος

Για την επικάλυψη

- 1 1/2 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα
- 5-6 μπανάνες
- 425 ml double cream (είναι κρέμα με περίπου 48% λιπαρά. Υπάρχει σε κάποια delicatessen. Διαφορετικά βάζουμε κρέμα γάλακτος με τα υψηλότερα λιπαρά που θα βρούμε στο σούπερ μάρκετ)
- 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ έτοιμο
- ½ κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική ψιλή
- 1 κ.γ. αλεσμένο καφέ για εσπρέσο

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη σε μπολ και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους και με τα χέρια μας τρίβουμε το μίγμα σε ψίχουλα σαν ψωμιού. Ρίχνουμε και το αυγό με τον κρόκο για να δημιουργήσουμε μία ζύμη. Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα και ανοίγουμε στη συνέχεια σε φύλλο πάχους 0,5 εκ.

Τοποθετούμε σε βάση για τάρτα διαμέτρου 22-24 εκ. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και από πάνω ρίχνουμε άβραστα όσπρια για να μη φουσκώσει η ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε το χαρτί με τα όσπρια και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Αρκετές ώρες πριν, βράζουμε 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα (σφραγισμένα) σε μέτρια φωτιά για 3 ώρες, σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει. Προσοχή! Πρέπει ν παρατηρούμε την κατσαρόλα να έχει πάντα αρκετό νερό γι αυτό και προσθέτουμε όποτε χρειάζεται. Από τα 2 κουτάκια θα χρησιμοποιήσουμε το 1 ½ . Απλώνουμε την καραμέλα, δηλαδή το βρασμένο ζαχαρούχο, πάνω από την ψημένη τάρτα. Καθαρίζουμε τις μπανάνες, τις κόβουμε κατά μήκος και τις τοποθετούμε από πάνω.

Χτυπάμε με το σύρμα την double cream ή την κρέμα γάλακτος με τον στιγμιαίο καφέ και τη ζάχαρη μέχρι να «στέκεται». Προσέχουμε να μην χτυπήσουμε πολύ το μίγμα γιατί θα γίνει σαν βούτυρο. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τις μπανάνες και πασπαλίζουμε με τον αλεσμένο καφέ.

Καλή επιτυχία!

*** Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υπόλοιπο ½ κουτάκι ζαχαρούχο μέσα σε σοκολατένιο μωσαϊκό ή σε κάποιο άλλο γλυκό μας εμπνεύσει. Για εξοικονόμηση χρόνου μπορούμε να βράσουμε πάνω από 2 κουτάκια ζαχαρούχο και για επόμενες χρήσεις και να τα κρατήσουμε στο ψυγείο. Μετά από 2-3 μήνες μάλιστα η ζάχαρη δημιουργεί κρυστάλλους που δίνουν ωραία καραμελένια υφή στις παρασκευές μας.***

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας