Εκτύπωση

Devil’s cake

4.9285714285714 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.93 (7 Ψήφοι)

Devil’s cake

Πλούσιο κέικ σε στρώσεις που κρατάει την υγρασία του. Κατάγεται από την Αμερική ενώ οι παραλλαγές του είναι πολλές και διαφορετικές. Μπορείτε να το κάνετε και για τούρτα γενεθλίων καθώς είναι πεντανόστιμο και εντυπωσιακό.

Υλικά

- 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα για το ταψί
- 50 γρ. κακάο σε σκόνη άγλυκο
- 100 γρ. μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη (είναι αυτή που έχει την υφή λασπωμένης άμμου) ή καστανή
- 250 ml νερό που βράζει
- 125 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κομμάτια συν λίγο ακόμα για τη φόρμα
- 150 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 2 βανίλιες
- 2 μεγάλα αυγά

Για την επικάλυψη

- 125 ml νερό
- 30 γρ. μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη ή καστανή
- 175 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κύβους
- 300 γρ.  κουβερτούρα 55% τουλάχιστον, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μπολ το κακάο με τη μαύρη ζάχαρη και τα περιχύνουμε με το βραστό νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθούν τα υλικά και αφήνουμε το σκεύος στην άκρη. Σε λαδόκολλα κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα και τα αφήνουμε κατά μέρος. Σε μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη λευκή ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε τις βανίλιες και ένα-ένα τα δύο αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το τα στερεά υλικά που κοσκινίσαμε, έτσι ώστε να ενσωματώνονται στο μίγμα που χτυπάμε στο μίξερ. Τέλος σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε και το μίγμα του κακάο ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα.

Μπορούμε να ψήσουμε με δύο τρόπους. Είτε χωρίζουμε το μίγμα στα δύο και ψήνουμε σε δύο ξεχωριστά στρογγυλά ισομεγέθη ταψιά των 24-25 εκ. είτε ψήνουμε σε ένα και αργότερα κόβουμε το κέικ κατά μήκος σε δύο δίσκους. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούμε ταψί αν έχουμε με αποσπώμενο πάτο για περισσότερη ευκολία. Πρώτα βουτυρώνουμε το σκεύος μας καλά με λίγο λιωμένο βούτυρο. Το βάζουμε για 10 λεπτά στην κατάψυξη και στη συνέχεια το αλευρώνουμε. Χτυπάμε το ταψί να φύγει όσο αλεύρι περισσεύει πριν το χρησιμοποιήσουμε. Αν ψήσουμε σε ένα σκεύος ψήνουμε για 55-60 λεπτά ενώ σε δύο σκεύη ο χρόνος μειώνεται στα 30-35 λεπτά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για να ξεφορμάρουμε.

Ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το νερό, την ζάχαρη και το βούτυρο. Σε μεταλλικό μπολ βάζουμε την κουβερτούρα και μόλις αρχίσει να βράζει το μίγμα την περιχύνουμε με αυτό. Περιμένουμε ένα λεπτό να λιώσει η σοκολάτα  και ανακατεύουμε καλά να γίνει μια παχύρευστη κρέμα την οποία αδειάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί και την απλώνουμε να κρυώσει. Εφόσον έχουμε κάνει ένα κέικ, το κόβουμε οριζοντίως με μεγάλο μαχαίρι του ψωμιού με προσοχή να γίνει όσο πιο ίσιο γίνεται. Αν το έχουμε κάνει στο παρελθόν ή αν το ψήσουμε σε πιο μικρή φόρμα για να βγει πιο ψηλό  μπορούμε να το κόψουμε και σε τρεις δίσκους αλλά εκεί καλύτερα να διπλασιάσουμε τη δόση για την επικάλυψη. Παίρνουμε τη μισή από την επικάλυψη που θα έχει σφίξει κάπως και την απλώνουμε στον πρώτο δίσκο. Σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο και στρώνουμε την υπόλοιπη επικάλυψη από πάνω και στα τοιχώματα.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Πρόσφατες συνταγές

 
Στείλτε μας τις συνταγές σας!Μοιραστείτε τις συνταγές σας μαζί μας και με τους υπόλοιπους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας. Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη, καθώς θα επιτρέψει σε όλους μας να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις και ιδέες μαγειρικής από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (και όχι μόνο). Για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, κάντε κλικ εδώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Θέλετε να λαμβάνετε στο e-mail σας τις πιο νόστιμες συνταγές μας και ένα σωρό χρήσιμες μαγειρικές συμβουλές; Αν ναι, εγγραφείτε παρακάτω.