Εκτύπωση

Τρούφες με κονιάκ

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.25 (20 Ψήφοι)

Τρούφες με κονιάκ

Υλικά (Για 20 τεμάχια των 50 γρ.)

Για το παντεσπάνι

- 4 αυγά μεσαία
- 200 γρ. ζάχαρη
- 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ. κακάο άγλυκο
- 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
- Λίγο βούτυρο λιωμένο στο μπρίκι για το ταψί

Για την γκανάς

- 130 γρ. κρέμα γάλακτος
- 130 γρ. κουβερτούρα 55% τεμαχισμένη

Για τις τρούφες

- 100 γρ. κονιάκ (ή μαύρο ρούμι ή ουίσκυ)
- 10 γρ. κακάο άγλυκο
- 150 γρ. τρούφα υγείας ή γάλακτος για την επικάλυψη

Εκτέλεση

Παντεσπάνι

Φτιάχνουμε το παντεσπάνι μία μέρα πριν για να έχει κρυώσει καλά στη χρήση. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το κακάο. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να φουσκώσουν πολύ και να ασπρίσουν. Σταματάμε το μίξερ και, ανακατεύοντας με μαρίζ ή κουτάλα, προσθέτουμε τα κοσκινισμένα στερεά ώστε να ενσωματωθούν. Ψήνουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 24 εκ. σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και ξεφορμάρουμε.

Γκανάς

Βάζουμε σε μπολ την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Πριν βράσει την αποσύρουμε και περιχύνουμε την κουβερτούρα. Αφήνουμε 1 λεπτό να λιώσει και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.

Τρούφες

Κόβουμε το παντεσπάνι σε κομμάτια και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε την γκανάς χλιαρή, το αλκοόλ και το κακάο. Ζυμώνουμε με το φτερό (ή με το χέρι αν δεν έχει φτερό το μίξερ) μέχρι να έχουμε ένα μαλακό μίγμα. Το βάζουμε στο ψυγείο τυλιγμένο σε μεμβράνη για 1 ώρα. Το βγάζουμε, ξαναζυμώνουμε ελαφρώς και πλάθουμε τρούφες στο μέγεθος της αρεσκείας μας. Καλό είναι να τις ζυγίζουμε για ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Σε μπολ ρίχνουμε την τρούφα και ρολάρουμε σε αυτήν τις μπάλες μας να καλυφθούν. Διατηρούμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο αλλά τις βγάζουμε 5 λεπτά πριν σερβίρουμε γιατί σφίγγουν.

Καλή επιτυχία!

***Για ευκολία αντί για παντεσπάνι χρησιμοποιούμε μπαγιάτικο κέικ. Χρειαζόμαστε 500-600 γρ.***