Εκτύπωση

Μηλόπιτα με κραμπλ μπισκότου και σάλτσα καραμέλας

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (3 Ψήφοι)

Μηλόπιτα με κραμπλ μπισκότου και σάλτσα καραμέλας

Υλικά

Για τη ζύμη

- 240 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 160 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 μικρά αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα αλάτι

Γέμιση

- 6-7 μέτρια μήλα κόκκινα
- 60 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλο
- 20 ml κονιάκ
- 100 γρ. σταφίδες
- 100 γρ. καρυδόψιχα χοντροτριμμένη
- Χυμός από ένα λεμόνι
- Κραμπλ μπισκότου
- Σάλτσα καραμέλας

Εκτέλεση

Σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο με τα αυγά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά σταδιακά και τη ζάχαρη. Τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι σιγά-σιγά και το αλάτι. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους. Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε τα μήλα σε τηγάνι ή σκεύος αντικολλητικό σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συχνά. Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά το κονιάκ και τις σταφίδες. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 10 λεπτά περίπου να μελώσουν τα μήλα.

Σε ταψάκι 24-26 εκατοστών – καλύτερα με αποσπώμενο πάτο – βουτυρωμένο και αλευρωμένο, στρώνουμε τη ζύμη με τα χέρια ώστε να έχει πάχος περίπου 1 εκ. και να καλύψει και τα τοιχώματα. Δεν επιχειρούμε να ανοίξουμε φύλλο γιατί είναι αρκετά μαλακή και θα κολλάει στον πλάστη. Γεμίζουμε το εσωτερικό που έχουμε στρώσει με τη ζύμη, με τα μήλα κρατώντας τα υγρά από το σκεύος στην άκρη. Ανακατεύουμε τα υγρά των μήλων στο κραμπλ και πασπαλίζουμε με αυτό την επιφάνεια τη μηλόπιτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40-50 λεπτά.

Στα 15 λεπτά περίπου όταν έχει ροδοκοκκινίσει το κραμπλ σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Η μηλόπιτα είναι έτοιμη όταν έχει κοκκινίσει η ζύμη που φαίνεται στα τοιχώματα να προεξέχει από τα μήλα. Αφήνουμε να κρυώσει κάπως πριν ξεφορμάρουμε. Περιχύνουμε με τη ζεστή σάλτσα καραμέλας και σερβίρουμε. Όποτε θέλουμε να σερβίρουμε ξανά και η καραμέλα έχει παγώσει τη ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι σε χαμηλή φωτιά με προσοχή να μην κάψει.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας