Εκτύπωση

Πανετόνε

4.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.75 (4 Ψήφοι)

panetone_342432423

Υλικά

- 120 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο και λίγο ακόμα για τη φόρμα
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 150 γρ. νερό χλιαρό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά μεσαία
- 4 κρόκοι αυγών μεσαίων, χτυπημένοι ελαφρώς
- 700 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι κοσκινισμένο
- 100 γρ. σταφίδες ξανθές
- 150 γρ. φρουί γλασέ (από ξηροκαρπάδικο)
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- Άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Διαλύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά στο χλιαρό νερό και σε ένα μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, τα αυγά, τους κρόκους και το αλάτι. Προσθέτουμε στο μίγμα τη διαλυμένη μαγιά, τα ¾ από το αλεύρι και το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε το μίγμα μας μέχρι να έχουμε μία ζύμη λεία και μαλακή. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα φρουί γλασέ και ζυμώνουμε ξανά.

Αλείφουμε ένα μπολ με λιωμένο βούτυρο και βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 2 ώρες).

Αλείφουμε μία φόρμα για πανετόνε με λιωμένο βούτυρο και αφού ζυμώσουμε ξανά τη ζύμη μας την βάζουμε μέσα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί ξανά για άλλες 2 ώρες περίπου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 8 λεπτά και κατόπιν χαμηλώνουμε στους 160 για μία ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας