Εκτύπωση

Πορτοκαλόπιτα με καρύδα

4.7 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.70 (5 Ψήφοι)

Πορτοκαλόπιτα με καρύδα

Υλικά

- 5 πορτοκάλια
- 150 γρ. καρύδα τριμμένη
- 250 γρ. ηλιέλαιο
- 200 γρ. ζάχαρη λευκή
- 250 γρ. γάλα πλήρες
- 3 βανίλιες
- 3 αυγά
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας

Για το σιρόπι

- 600 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. νερό
- 1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

Απλώνουμε τα φύλλα ένα-ένα να στεγνώσουν εντελώς και να ξεραθούν. Θα πάρει 1-3 ώρες ανάλογα την υγρασία του χώρου. Όταν έχουν ξεραθεί τα σπάμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα κρατάμε στην άκρη.

Βράζουμε τα 2 πορτοκάλια σε νερό για 1 ώρα περίπου. Τα αφαιρούμε από το νερό και τα πολτοποιούμε στο multi αφού αφαιρέσουμε τα σπόρια. Κρατάμε τον πολτό στην άκρη. Τα υπόλοιπα πορτοκάλια τα περνάμε στον τρίφτη και στη συνέχεια τα στίβουμε.

Ανακατεύουμε τα πολτοποιημένα πορτοκάλια με όλα τα υλικά εκτός από τα φύλλα και τον χυμό που τον κρατάμε για το σιρόπι. Σταδιακά ανακατεύοντας προσθέτουμε και τα φυλλα σε μικρές δόσεις για να μην κολλήσουν. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα πυρέξ ή ταψί μακρόστενο και ρίχνουμε το μίγμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να εχουμε μια χρυσαφί επιφάνεια

Για το σιρόπι βράζουμε 2-3 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα και μόλις το αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Μόλις βγάλουμε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνο ρίχνουμε με μια κουτάλα το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και διατηρούμε στο ψυγείο.

Ιδανικά συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια ή μια άγλυκη σαντιγύ.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας