Εκτύπωση

Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με ντομάτα και σύγκλινο

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (2 Ψήφοι)

Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με ντομάτα και σύγκλινο

Υλικά

- 500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς
- 1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένο ντοματάκι
- ½ κ.γ. μπούκοβο
- 250 γρ. σύγκλινο κομμένο σε λεπτές φέτες
- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Περιοδικά τα ξαφρίζουμε. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. 

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια να μαλακώσουν, προσθέτουμε το σκόρδο και τον μαϊντανό, τη ντομάτα, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τα φασόλια στη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμα.

Αν χρειάζεται υγρά το φαγητό μας, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το σύγκλινο να ροδίσει. Σερβίρουμε τα φασόλια με φέτες σύγκλινου.

Καλή όρεξη!

*** Μπορούμε κατά το βράσιμο των φασολιών να προσθέσουμε ψιλοκομμένα καρότα και σέλινο.***

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας