Εκτύπωση

Γαλοπούλα γεμιστή

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.25 (4 Ψήφοι)

Γαλοπούλα γεμιστή

Υλικά

- 1 γαλοπούλα (περίπου 4 κιλά)
- 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. κρασί λευκό
- 3 κ.σ. ρύζι
- ½ φλ. σταφίδες ξανθές
- 5 δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 5 βερίκοκα ξερά
- ½ κ.γ. κανέλα και γαρύφαλλο
- 10 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
- Αλάτι, πιπέρι

Για τη μαρινάδα

- 1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
- 1 φλ. κρασί λευκό
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. μέλι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.σ. θυμάρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα και τη στραγγίζουμε. Σε μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό, το κρασί, τη δάφνη και το θυμάρι. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε γάστρα και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για 5 ώρες.

Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τον κιμά. Μόλις σοταριστούν καλά προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα ψιλοκομμένα, το ρύζι, την κανέλα με το γαρύφαλλο και αλατοπιπερώνουμε.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κάστανα και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο και τη στραγγίζουμε. Σουρώνουμε τη μαρινάδα και την κρατάμε σε μπολ. 

Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με το μίγμα και τη ράβουμε με σπάγγο κουζίνας. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, την αλείφουμε με λάδι και τη βάζουμε στη γάστρα. Ρίχνουμε λίγη μαρινάδα και σκεπάζουμε το σκεύος. Ψήνουμε στους 160 για 3 ½ ώρες. 

Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε μαρινάδα αν χρειάζεται και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς καπάκι μέχρι να ροδίσει η γαλοπούλα. Βγάζουμε από το φούρνο και αδειάζουμε τη γαλοπούλα από τη γέμιση. Σερβίρουμε τη γέμιση δίπλα στη γαλοπούλα ή σε ξεχωριστές πιατέλες.

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Πρόσφατες συνταγές

 
Στείλτε μας τις συνταγές σας!Μοιραστείτε τις συνταγές σας μαζί μας και με τους υπόλοιπους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας. Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη, καθώς θα επιτρέψει σε όλους μας να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις και ιδέες μαγειρικής από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (και όχι μόνο). Για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, κάντε κλικ εδώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Θέλετε να λαμβάνετε στο e-mail σας τις πιο νόστιμες συνταγές μας και ένα σωρό χρήσιμες μαγειρικές συμβουλές; Αν ναι, εγγραφείτε παρακάτω.