Εκτύπωση

Η αυθεντική σάλτσα μπολονέζ

4.5769230769231 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.58 (13 Ψήφοι)

Η αυθεντική σάλτσα μπολονέζ

Υλικά

- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ¼ φλ. τσ. βούτυρο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 καρότα ψιλοκομμένα
- 4 κ.σ. σέλερυ ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 150 γρ. πανσέτα ψιλοκομμένη
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 250 ml λευκό ξηρό κρασί
- 500 ml γάλα φρέσκο πλήρες
- 800 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα μαζί με το χυμό τους
- 250 ml ζωμό βοδινού
- Αλάτι
- Πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο. Μόλις το βούτυρο λιώσει προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλερυ και το αλάτι και σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε επίσης την πανσέτα και συνεχίζουμε για 10 λεπτά ακόμη.

Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε σε δόσεις τον κιμά για να σοταριστεί -και όχι να βράσει- στα υγρά του. Αφού πάρει το καφέ χρώμα όλο το κρέας μαγειρεύουμε για 15 λεπτά παρατηρώντας το φαγητό μας να μην κολλήσει. Μόλις βλέπουμε να κολλάει ανακατεύουμε λίγο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Θέλουμε ο κιμάς να καραμελώσει και όχι να βράσει.

Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και με την κουτάλα «ξύνουμε» τον πάτο και τα πλαϊνά της κατσαρόλας για να ξεκολλήσουμε όσο κιμά έχει κολλήσει. Προσέχουμε πλέον μη μας κολλήσει καθόλου το φαγητό και χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά προς χαμηλή.

Προσθέτουμε το γάλα, το ζωμό, τις ντομάτες με το χυμό τους και αλατοπίπερο. Αφήνουμε να βράσει και χαμηλώνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για να σιγοβράσει μισοσκεπασμένο για περίπου 4 ώρες ενώ ανακατεύουμε πού και πού. Αν κολλάει το φαγητό προσθέτουμε ελάχιστο νερό ή ζωμό. Στο τέλος η σάλτσα μας θα είναι πολύ πηχτή. Πριν αφαιρέσουμε από τη φωτιά δοκιμάζουμε στο αλατοπίπερο.

Σερβίρουμε με σπαγγέτι ή οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό και τριμμένη παρμεζάνα για γαρνιτούρα.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας