Εκτύπωση

Σπιτικό ψωμί

4.3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.30 (10 Ψήφοι)

Σπιτικό ψωμί

Αυτή είναι μια ωραιότατη συνταγή για σπιτικό ψωμάκι, το οποίο μπορείτε να φτιάξετε γρήγορα και εύκολα με βασικά υλικά και χωρίς να χρησιμοποιήσετε προζύμι.

Υλικά

- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
- 2 κ.γ. αλάτι 
- Λίγο σουσάμι ή αλεύρι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά με το αλάτι σε ένα φλιτζάνι με λίγο χλιαρό νερό και στη συνέχεια το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το αλεύρι μας. Ζυμώνουμε σιγά-σιγά και ρίχνουμε όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να γίνει η ζύμη μας μαλακή και ελαστική, χωρίς να κολλάει στα χέρια.

Ακολούθως, τη χωρίζουμε σε δύο ή περισσότερα μέρη και τη μοιράζουμε σε στρογγυλά ή μακρόστενα ταψάκια, ανάλογα με το αν προτιμούμε καρβελάκια ή φρατζόλες. Προηγουμένως, θα πρέπει να λαδώσουμε τα ταψάκια, ώστε το ψωμί να μην μας καεί και κολλήσει.

Σκεπάζουμε από πάνω με πετσέτες και αφήνουμε τη ζύμη μας για 40-60 λεπτά να φουσκώσει. Έπειτα, τρυπάμε τη ζύμη σε μερικά σημεία με μια οδοντογλυφίδα ή χαράσσουμε με το μαχαίρι και πασπαλίζουμε από πάνω με το σουσάμι, πιέζοντας από πάνω ελαφρά με το χέρι, ή με λίγο αλεύρι.

Τέλος, βάζουμε στο φούρνο το ψωμί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα ή μέχρι να ροδοψηθεί.

Καλή επιτυχία!