Εκτύπωση

Άρτος για αρτοκλασία

4.0357142857143 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.04 (14 Ψήφοι)

Άρτος για αρτοκλασία

Αντί να παραγγείλετε άρτο από τον φούρνο, δοκιμάστε αυτή τη φορά να τον φτιάξετε μόνοι σας. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πανεύκολη και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει για τον κόπο που θα κάνετε. Θα δείτε ότι είναι ο πιο αφράτος και αρωματικός άρτος που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

Πληροφοριακά, για όσους δεν γνωρίζουν, ο άρτος της αρτοκλασίας είναι το παραδοσιακό γλυκό ψωμί που τεμαχίζεται και μοιράζεται κομμάτι-κομμάτι στους πιστούς κατά την απόλυση της εκκλησιαστικής τελετής για τη γιορτή του Αγίου και την ονομαστική εορτή των πιστών. 

Με τα παρακάτω υλικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα μεγάλο καρβέλι. Συνεπώς, αν επιθυμείτε να φτιάξετε περισσότερους άρτους, θα πρέπει να υπολογίσετε αναλόγως τα υλικά που θα βάλετε.

Υλικά

- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 γρ. ζάχαρη
- 8 γρ. ξηρή μαγιά 
- 65 ml μέλι
- ¼ κ.γ γαρίφαλο
- ½ κ.γ. σπόροι γλυκάνισου
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. αλάτι
- 100 ml ελαιόλαδο
- Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Αρχικά, ρίχνουμε σε ένα μπολ 150 γρ. από το αλεύρι, τη μαγιά, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και 1,5 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Αφού ανακατέψουμε καλά μέχρι η ζύμη να ρευστοποιηθεί, σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για μισή ώρα στην άκρη σε ζεστό μέρος για να γίνει το προζύμι μας.

Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε κοσκινισμένο το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέτουμε μέσα το προζύμι, το μέλι, τη ζάχαρη, τα γαρίφαλα, τους σπόρους γλυκάνισου, την κανέλα, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Επίσης, προσθέτουμε μισό περίπου φλιτζάνι χλιαρό νερό ή και παραπάνω, ανάλογα πόσο θα χρειαστεί. Ζυμώνουμε καλά έως ότου η ζύμη μαλακώσει και δεν κολλάει στα χέρια.

Ακολούθως, λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη. Ταυτόχρονα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60 βαθμούς για περίπου μισή ώρα και τον σβήνουμε. Σκεπάζουμε το ταψί και το βάζουμε στο φούρνο μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.

Εν συνεχεία, προθερμαίνουμε πάλι τον φούρνο μας, αυτή τη φορά στους 200 βαθμούς, βάζουμε μέσα τον άρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά, ενώ στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 120 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά.

Τέλος, βγάζουμε τον άρτο και ραντίζουμε από πάνω με νερό για να γυαλίσει και, αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία!