Εκτύπωση

Σπιτικό γαλακτομπούρεκο

3.9305555555556 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 3.93 (36 Ψήφοι)

Σπιτικό γαλακτομπούρεκο

Υλικά

- 1 1/2 κιλό γάλα
- 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 6 αυγά
- 3 βανίλιες
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
- 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
- Ξύσμα ενός λεμονιού (προαιρετικά)

Για το σιρόπι

- 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
- 2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
- Λίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Αφού ζεστάνουμε λίγο το γάλα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε έως ότου η κρέμα πήξει. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει, αλλά όχι εντελώς.

Ακολούθως, ανακατεύουμε τα αυγά (βάζουμε ξεχωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια) και τα ρίχνουμε στην κρέμα. Προσθέτουμε επίσης τη ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα και τις βανίλιες.

Εν συνεχεία, αφού βουτυρώνουμε τα φύλλα, βάζουμε τα μισά σε ένα πυρέξ, ρίχνουμε την κρέμα και από πάνω προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα φύλλα.

Ραντίζουμε με λίγο νερό, χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και το ψήνουμε για 40-50 λεπτά στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, σιροπιάζουμε αμέσως με κρύο σιρόπι, πασπαλίζουμε με κανέλα και το σερβίρουμε χλιαρό.

Καλή επιτυχία!