Εκτύπωση

Ανδριώτικη βασιλόπιτα

4.5714285714286 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.57 (7 Ψήφοι)

Ανδριώτικη βασιλόπιτα

Υλικά

Για το προζύμι

- 1 φλ. γάλα χλιαρό
- 1 φλ. αλεύρι
- 2 ½ φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη

Για τη βασιλόπιτα

- 900 γρ. αλεύρι
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 8 αυγά
- 3 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. μαχλέπι κοπανισμένο
- Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- Ξύσμα ενός μανταριού
- Ξύσμα ενός λεμονιού
- 1 σφηνάκι τσίπουρο
- 1 φλ. σταφίδες

Για την επάλειψη

- 1 αυγό
- 2 κ.σ. γάλα
- Σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Αρχικά, ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μαγιά και τη ζάχαρη με το γάλα, ώστε να φτιάξουμε το προζύμι. Ρίχνουμε επίσης το αλεύρι, προκειμένου το μείγμα μας να γίνει πηχτός χυλός, και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα σκεπασμένο να φουσκώσει. 

Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο. Χτυπάμε τα αυγά ολόκληρα με τη ζάχαρη για 10 λεπτά. Προσθέτουμε στο μείγμα το προζύμι, το μαχλέπι, το τσίπουρο και τα ξύσματα από το πορτοκάλι, το μανταρίνι και το λεμόνι.

Αναμειγνύουμε 1 φλιτζάνι από το αλεύρι με τις σταφίδες και τις προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το μείγμα βουτύρου (πρέπει να είναι χλιαρό) και ζυμώνουμε. Όταν απορροφηθεί όλο το βούτυρο, τότε η ζύμη μας είναι έτοιμη.

Την αφήνουμε σκεπασμένη σε μπολ και σε χλιαρό μέρος για 3-4 ώρες να φουσκώσει, ενώ στη συνέχεια την πατάμε (χωρίς να την ξαναζυμώσουμε) και τη βάζουμε σε ένα ταψί, το οποίο προηγουμένως έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.

Χτυπάμε ελαφρά το αυγό με το γάλα, αλείφουμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας και πασπαλίζουμε από πάνω με το σουσάμι. Αφού την αφήσουμε στην άκρη για ακόμα 2 ώρες να φουσκώσει, την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.

Τέλος, την αφήνουμε να κρυώσει και το μόνο που απομένει είναι να την αναποδογυρίσουμε και να μπήξουμε μέσα το τυχερό νόμισμα.

Καλή επιτυχία!