Εκτύπωση

Η βασιλόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου

4.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.17 (12 Ψήφοι)

Η βασιλόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου

Υλικά

- 100 γρ. ξανθές σταφίδες
- 100 γρ. ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, χωρίς τα κουκούτσια τους
- 100 γρ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. κονιάκ
- 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 250 γρ. λευκά αμύγδαλα λευκά (αλεσμένα στο μπλέντερ σε σκόνη), ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη
- 6 μεγάλα αυγά
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη μέρα, βάζουμε να μουλιάσουν σε ένα μπολ για 1 βράδυ τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα και τα σύκα, περιχύνοντας από πάνω με το κονιάκ. Την επομένη, τα κάνουμε όλα μαζί πολτό στο μούλτι ή στο μπλέντερ.

Εν συνεχεία, χτυπάμε σε ένα μπολ ή στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και την αμυγδαλόσκονη έως ότου φουσκώσουν και σχηματιστεί μια λευκή κρέμα. 

Ρίχνουμε τον πολτό των ξερών φρούτων, συνεχίζοντας να χτυπάμε για λίγη ακόμη ώρα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας με μια κουτάλα πολύ καλά.

Αφού βουτυρώσουμε και αλευρώσουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ., αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 1 ώρα. 

Μόλις η βασιλόπιτα κρυώσει, ξεφορμάρουμε και την αναποδογυρίζουμε. Τυλίγουμε ένα νόμισμα σε ένα μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτο και το βυθίζουμε προσεχτικά σε ένα σημείο της βάσης της.

Προαιρετικά, μπορούμε να γλασάρουμε τη βασιλόπιτα με λευκό γλάσο ή, εναλλακτικά, να την πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία!