Εκτύπωση

Βιενέζικη βασιλόπιτα

4.3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.30 (15 Ψήφοι)

Βιενέζικη βασιλόπιτα

Υλικά

- 1 πακέτο βούτυρο/βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 αυγά
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 3-4 βανίλιες
- 4 κ.σ. καρυδόψιχα
- 4 κ.σ. αμυγδαλόψιχα
- 4 κ.σ. τριμμένη κουβερτούρα
- 4 κ.σ. σταφίδες ξανθές
- 4 κ.σ. ινδική καρύδα
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2% 
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- ½ φλ. χυμό ανάμικτο πορτοκάλι και λεμόνι
- 600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ½ κ.γ. μαχλέπι

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τις βανίλιες, τα ξύσματα και σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Διακόπτουμε το μίξερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με σπάτουλα προσθέτοντας εναλλάξ χυμό, γιαούρτι και αλεύρι. 

Σταματάμε όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα μας και προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς ανακατεύοντας ελαφρώς. Βάζουμε το μίγμα σε στρογγυλό ταψί αφού το βουτυρώσουμε και το αλευρώσουμε πρώτα ή σε χάρτινη φόρμα σε γιορτινά σχήματα όπως αστέρια και δένδρα. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50-60 λεπτά ελέγχοντας με μαχαίρι στα 50 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη ή στρώνουμε επάνω κάποιο γλάσο της αρεσκείας μας και διακοσμούμε σε χριστουγεννιάτικο ύφος.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας