Εκτύπωση

Ρολά κανέλας

4.9285714285714 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.93 (7 Ψήφοι)

Ρολά κανέλας

Υλικά

- 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
- 1 φακελάκι (7γρ.) ξηρή μαγιά
- 240 ml γάλα φρέσκο
- 75 γρ. Βούτυρο ανάλατο
- 65 γρ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. αλάτι
- 4 μεσαία αυγά

Για τη γέμιση

- 160 γρ. ζάχαρη καστανή
- 35 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. κανέλα
- ½ κ.σ. σταφίδες μαλακές (προαιρετικά)

Για  το γλάσο (αν βάλουμε)

- 60 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1-2 κ.σ. κρέμα γάλακτος light

Εκτέλεση

Σε βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ αναμιγνύουμε 300 γρ. αλεύρι με τη μαγιά. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι ίσα ίσα να ζεσταθούν και να λιώσει το βούτυρο.

Σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό μίγμα στο αλεύρι με τη μαγιά χτυπώντας με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ για 3 λεπτά.

Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι (ή αλλάζουμε με τον γάντζο αν έχουμε μίξερ πάγκου). Θέλουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική και όχι κολλώδη.

Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1,5 με 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος. Απαλά πιέζουμε στη συνέχεια τη ζύμη ώστε να φύγει ο αέρας και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μπολ αναμιγνύουμε την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι και την κανέλα. Προσθέτουμε και το κρύο βούτυρο σε κομμάτια με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ψιχουλιαστή ζύμη σαν κραμπλ.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο φύλλο περίπου με 30 εκ. πλευρά επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τη γέμιση και τις σταφίδες (αν χρησιμοποιήσουμε).

Αλείφουμε ελαφρώς τις δύο άκρες της ζύμης που θα κολλήσουν μεταξύ τους με την κρέμα γάλακτος και τυλίγουμε σε ρολό όχι πολύ σφιχτό. Κλείνουμε καλά τη ζύμη και κόβουμε ρολά πάχους 2 εκ. Αλείφουμε ξανά τα σημεία που κλείνουν οι φέτες με λίγη κρέμα γάλακτος για να μην ανοίξουν.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μεγάλο ταψί και τοποθετούμε τα ρολά με απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Καλύπτουμε το ταψί χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστούν σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να ψήσουμε τα ρολά ή να τα αφήσουμε στο ψυγείο για 24 ώρες για καλύτερο αποτέλεσμα εφόσον έχουμε τον χρόνο. Αφότου τα βγάλουμε από το ψυγείο αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά και σπάμε τυχόν φουσκάλες επάνω στην επιφάνεια της ζύμης.   

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς στην επιφάνεια. Βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα σε ένα ρολό για να δούμε ότι η ζύμη δεν είναι άψητη.

Αν χρειάζονται πιο πολύ χρόνο για να μην ροδίσει πολύ η επιφάνεια τους τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για 5-10 λεπτά.

Αλείφουμε την επιφάνειά τους με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας