Εκτύπωση

Ρολό κακάο με άλειμμα πραλίνας και ξηρούς καρπούς

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (6 Ψήφοι)

Ρολό κακάο με άλειμμα πραλίνας και ξηρούς καρπούς

Υλικά

- 3 αυγά
- 160 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 20 γρ. κακάο
- 1 βανίλια
- 60 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες
- 450 γρ. άλειμμα πραλίνας
- 60 γρ. αμύγδαλα ή φουντούκια ή φυστίκια ψημένα στο φούρνο για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς (και ασπρισμένα αν βάλουμε αμύγδαλα)
- Κακάο για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Αλέθουμε στο μούλτι τους ξηρούς καρπούς μαζί με 2 κ.σ. ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σαν πηχτή ανοιχτόχρωμη κρέμα. Σταματάμε το χτύπημα και κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι με το κακάο και τη βανίλια και τα προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών εναλλάξ με το γάλα  ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα για να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.

Αδειάζουμε το μίγμα στη λαμαρίνα του φούρνου, αφού τη στρώσουμε με χαρτί ψησίματος, και το απλώνουμε ομοιόμορφα να καλύψει όλη την επιφάνεια και με το ίδιο πάχος παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς για 7-9 λεπτά ίσα-ίσα να ροδίσουν οι άκρες και να σταθεροποιηθεί. Βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. 

Ανακατεύουμε τη μερέντα με τη σκόνη των ξηρών καρπών και την απλώνουμε με μία σπάτουλα στην επιφάνεια της βάσης αφήνοντας περιθώριο ενός εκατοστού περιμετρικά. Σιγά σιγά τυλίγουμε τη βάση σε σφιχτό ρολό ξεκολλώντας από τη λαδόκολλα. Τυλίγουμε το ρολό σε αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στο ψυγείο μία ώρα τουλάχιστον να σφίξει. Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο.

Καλή επιτυχία!

***Αντί για ξηρούς καρπούς μπορούμε να βάλουμε ψιλοτριμμένα μπισκότα της αρεσκείας μας σε ίδια αναλογία.***

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας