Εκτύπωση

Τα μελομακάρονα του Παρλιάρου

4.1764705882353 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.18 (17 Ψήφοι)

Τα μελομακάρονα του Παρλιάρου

Υλικά

- 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
- 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 30 γρ. άχνη
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1/4 κ.γ. σόδα
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- 1/6 κ.γ. γαρύφαλλο
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Καρύδια χονδροκομμένα

Για το σιρόπι

- 500 ml νερό
- 700 γρ. ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 100 ml μέλι

Εκτέλεση

Κατ’ αρχήν, ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας, προκειμένου να ετοιμάσουμε το σιρόπι. Αφού βράσουμε για 1 λεπτό, αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το μέλι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Εν συνεχεία, προχωρούμε στη διαδικασία της παρασκευής των μελομακάρονων, ρίχνοντας σ’ ένα βαθύ σκεύος όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε επίσης την άχνη και όλα τα μυρωδικά, ανακατεύοντας με το χέρι. Ακολούθως, ρίχνουμε και το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα απαλά.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη, σίτα ή κόσκινο, προκειμένου να τους δώσουμε μια ωραία εμφάνιση. Τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι και τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου με μια κουτάλα, ενώ στη συνέχεια τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν. Τέλος, βάζουμε σε μια πιατέλα λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Καλή επιτυχία!