Εκτύπωση

Η φανουρόπιτα του Πετρετζίκη

3.875 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 3.88 (12 Ψήφοι)

Η φανουρόπιτα του Πετρετζίκη

Στις 27 Αυγούστου, ημέρα που τιμάται η μνήμη του Αγίου Φανουρίου, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πηγαίνουν στην εκκλησία φανουρόπιτα, την οποία έχουν φτιάξει οι ίδιοι μια ημέρα πριν. Το έθιμο της νηστίσιμης αυτής πίτας επικράτησε σαν μια προσφορά προς τον Άγιο, προκειμένου εκείνος να φανερώσει στους πιστούς απολεσθέντα αντικείμενα και πρόσωπα, ή χαμένες δουλειές και άλλες υποθέσεις. Παράλληλα, σε Κρήτη, Κύπρο και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιαχνόταν για να βρουν γαμπρό οι ανύπαντρες κόρες, αλλά και για να έχει καλή υγεία κάποιο πρόσωπο.

Υλικά

- 375 γρ. σπορέλαιο
- 375 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 300 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο
- 540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 120 γρ. καρύδια
- 75 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
- Αλάτι

Για το σερβίρισμα

- 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- Φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το σπορέλαιο, τα 250 γρ. από τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα για λίγη ώρα, έως ότου η ζάχαρη να λιώσει εντελώς.

Σε ένα δεύτερο μπολ, ρίχνουμε το υπόλοιπο του χυμού πορτοκαλιού, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο, ενώ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι η σόδα να αφρίσει.

Εν συνεχεία, αδειάζουμε το ένα μείγμα στο άλλο και αναδεύουμε καλά με το σύρμα.

Προσθέτουμε τώρα το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι και τις σταφίδες, ανακατεύοντας με μία κουτάλα όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ακολούθως, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί μεγέθους 25x30 εκατοστών και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180 βαθμούς στον αέρα.

Βάζουμε τη φανουρόπιτα στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 50-60 λεπτά.

Τέλος, αφήνουμε την πίτα μας να κρυώσει, και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.

Καλή επιτυχία!