Εκτύπωση

Τα υπέροχα γεμιστά της μαμάς!

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.25 (22 Ψήφοι)

Τα υπέροχα γεμιστά της μαμάς!

Υλικά

- 2 μέτρια κρεμμύδια  ψιλοκομμένα
- 8 ντομάτες μέτριες
- 8 πιπεριές μέτριες
- 2 ποτήρια νερού ρύζι για γεμιστά (τύπου μπλου ροζ)
- 3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 1 φλ. ελαιόλαδο χωρισμένο σε δύο ίσα μέρη
- 4-5 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 3-4 κ.σ. σταφίδες μαύρες
- 4 κ.σ. κουκουνάρι θρυμματισμένο
- 1 ποτήρι νερού συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- Τρίμμα φρυγανιάς
- Ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες και συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει και στη συνέχεια το μισό ποτήρι χυμό ντομάτας. Αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό πριν αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη το μίγμα να κρυώσει λίγο.

Αδειάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές από το εσωτερικό τους και τις τοποθετούμε σε ταψί με ψηλά τοιχώματα ή ακόμα καλύτερα σε γάστρα με καπάκι. Πασπαλίζουμε στο εσωτερικό τις ντομάτες με λίγη ζάχαρη και όλα τα λαχανικά με λίγο αλάτι. Στραγγίζουμε την ψίχα από τις ντομάτες και κρατάμε τον χυμό στην άκρη ενώ το στεγνό μέρος το ψιλοκόβουμε στο multi και το προσθέτουμε στο μίγμα του ρυζιού. Γεμίζουμε τα λαχανικά με το ρύζι, χαλαρά και χωρίς να πιέζουμε το μίγμα στο εσωτερικό. Κλείνουμε με τα καπάκια τους και διασκορπίζουμε στα κενά του σκεύους τις πατάτες. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας και αλατίζουμε. Προσθέτουμε στο ταψί τον φυσικό χυμό από τις ντομάτες που αδειάσαμε. Πιθανότατα δε θα χρειαστεί έξτρα νερό στο ταψί για το μαγείρεμα γιατί θα βγάλουν και νερό οι ντομάτες. Τελειώνουμε πασπαλίζοντας κάθε λαχανικό με λίγη φρυγανιά. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με κλειστό καπάκι για μία ώρα ή αν δεν έχει καπάκι το σκεύος με αλουμινόχαρτο, αρκεί να μην κολλά όσο γίνεται στην επιφάνεια του φαγητού. Συνεχίζουμε για περίπου 30 λεπτά ακόμη χωρίς καπάκι ή αλουμινόχαρτο και αν έχει ο φούρνος τέτοια επιλογή, στον αέρα ώσπου να ροδίσουν αρκετά.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας