Εκτύπωση

Μουσακάς

4.3571428571429 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.36 (28 Ψήφοι)

Μουσακάς

 

Υλικά

 

- 3 μεγάλες μελιτζάνες
- 700-800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμικτος με αρνίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 ψιλοκομμένες ντομάτες ή μία κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. πελτές
- Ελαιόλαδο
- ½ ποτήρι κρασιού λευκό ή κόκκινο κρασί
- 1 ξύλο κανέλας
- Τριμμένη φρυγανιά
- Αλάτι
- 120 γρ. αλεύρι
- 120 γρ. βούτυρο
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
- 1 αυγό
- Μοσχοκάρυδο
- Τριμμένο κεφαλοτύρι ή φέτα

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα περίπου. Έτσι θα βγάλουν την πίκρα τους και αν τις τηγανίσουμε, δε θα ρουφήξουν πολύ λάδι. Τις αφαιρούμε, τις στραγγίζουμε και είτε τις ψήνουμε σε ταψί αφού τις λαδώσουμε με πινέλο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, είτε τις τηγανίζουμε. Στο φούρνο βέβαια το φαγητό μας θα είναι πιο ελαφρύ.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τον κιμά. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά να γίνει ανοιχτόχρωμος, χωρίς να ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, την κανέλα, αλατοπίπερο και τον πελτέ στο τέλος. Μαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά του. Αφαιρούμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη. Λαδώνουμε το ταψί που θα μαγειρέψουμε, πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και στρώνουμε τις μελιτζάνες όσο πιο καλά γίνεται ώστε να καλύπτουμε τα κενά.

Απλώνουμε τον κιμά από πάνω και στο τέλος την μπεσαμέλ, που ετοιμάζουμε προηγουμένως ως εξής: Λιώνουμε σε μέτρια φωτιά σε κατσαρόλα το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα να μην κολλήσει. Προσθέτουμε σταδιακά και ανακατεύοντας το γάλα ζεστό αλλά όχι καυτό. Θέλουμε μια κρέμα λεπτόρρευστη και όχι πολύ σφιχτή. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ανακατεύοντας γρήγορα ένα αυγό, μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι και χρησιμοποιούμε τη μπεσαμέλ στο φαγητό μας. Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε 2-3 κουταλιές της σούπας από την κρέμα μέσα στον κιμά πριν τον στρώσουμε στο φαγητό.

Πασπαλίζουμε με το τυρί που θέλουμε και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει κάπως πριν σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας