Εκτύπωση

Ριζότο με μανιτάρια

4.4285714285714 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.43 (7 Ψήφοι)

Ριζότο με μανιτάρια

Υλικά

- ½ κιλό μανιτάρια φρέσκα (ανάμικτα λευκά ή πορτομπέλο, όχι πλευρώτους)
- 200 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα που τα βάζουμε πριν τη χρήση σε νερό ή ζωμό λαχανικών να μαλακώσουν
- 400 γρ. ρύζι για ριζότο
- 1 κούπα ελαιόλαδο χωρισμένο σε 2 μέρη
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- Μπόλικη παρμεζάνα τριμμένη
- 1 κούπα κρασί λευκό
- 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια εκτός από τα αποξηραμένα. Τα αποξηραμένα τα κόβουμε απλά με μαχαίρι σε κομμάτια.

Σοτάρουμε τα μανιτάρια όλα μαζί σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο να βγάλουν τα υγρά τους για περίπου δέκα λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα ρίχνουμε μαζί με το λάδι τους στο μπλέντερ ή στο μούλτι όπου τα χτυπάμε για λίγο αλλά όχι να γίνουν πολτός. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο να μαραθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε και το ρύζι, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί όλο το αλκοόλ, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τη ζάχαρη ανακατεύοντας καλά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζωμό ζεστό αφήνοντας κάθε φορά να τον απορροφά το ριζότο πριν προσθέσουμε και άλλο. Παράλληλα ανακατεύουμε να μην κολλήσει. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο. Πρέπει το φαγητό μας να είναι χυλώδες και το ρύζι να «κρατάει» ελάχιστα. Αν δε μας αρέσει al dente μαγειρεύουμε 5 λεπτά ακόμα. Αν δε φτάσει ο ζωμός συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.

Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας