Εκτύπωση

Παέγια

4.8 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.80 (5 Ψήφοι)

Παέγια

Υλικά

- 150 γρ. τσορίζο σε λεπτές φέτες (ισπανικό αλλαντικό, το βρίσκουμε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε ντελικατέσεν) 
- 100 γρ. πανσέτα χοιρινή κομμένη σε κυβάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες + μία σκελίδα ακόμη
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ κ.σ. μπούκοβο
- 1 κ.σ. φύλλα από θυμάρι
- 1 κόκκινη πιπεριά γλυκιά σε λεπτές φέτες
- 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
- 400 γρ. ρύζι αρμπόριο
- 125 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1,2 lt ζωμό κοτόπουλου
- 4 φιλέτα από μπουτάκια κοτόπουλου σοταρισμένα σε λίγο ελαιόλαδο και ¼ κ.σ. σαφράν
- 15 μύδια ή γυαλιστερές πλυμένα καλά
- 100 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
- 4 μεγάλες ντομάτες καθαρισμένες από φλούδες και σπόρια
- 125 ml ελαιόλαδο
- 12 μεγάλες γαρίδες με το κέλυφος
- 450 γρ. καλαμάρι καθαρισμένο και κομμένο σε μπουκιές
- 5 κ.σ. μαϊντανός
- Αλάτι
- Πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο και σοτάρουμε εκεί το τσορίζο και την πανσέτα μέχρι να γίνουν τραγανά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το θυμάρι, το μπούκοβο και το ρύζι και ανακατεύουμε  έως ότου το ρύζι να γυαλίσει.  

Τέλος προσθέτουμε την πάπρικα με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον ζωμό με τα μπουτάκια κοτόπουλου και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά. Βάζουμε στο τηγάνι τα μύδια με το άνοιγμα προς τα πάνω και τον αρακά διάσπαρτα και μαγειρεύουμε για ακόμα 10 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε σε άλλο σκεύος λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε για δευτερόλεπτα την έξτρα σκελίδα σκόρδου. Αφαιρούμε και βάζουμε μέσα τις γαρίδες. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και τις προσθέτουμε στην παέγια ενώ στο ίδιο σκεύος κάνουμε το ίδιο με τα καλαμάρια και τα βάζουμε στο τέλος στην παέγια μας.

Γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας