Εκτύπωση

Κολοκυθοτυρόπιτα από το Πήλιο

4.8333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.83 (6 Ψήφοι)

Κολοκυθοτυρόπιτα

Υλικά

- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 1 κιλό κολοκύθι τριμμένο στη χονδρή πλευρά του τρίφτη (προτιμάμε από άσπρη κολοκύθα αλλά και το πράσινο κολοκυθάκι αρκεί να το ξεφλουδίσουμε)
- 3 αυγά + 2 για το άλειμμα των επάνω φύλλων
- ½ κιλό τυρί φέτα σκληρή και όχι πικάντικη τριμμένη σε χονδρά κομμάτια
- 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
- ¾ ποτ. ρύζι νυχάκι
- ¾ ποτ. τραχανάς άβραστος
- 250 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
- Ελαιόλαδο 
- Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς. Έχουμε βγάλει νωρίτερα το φύλλο από την κατάψυξη αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο. Ζυμώνουμε το τριμμένο κολοκύθι και αφαιρούμε τα υγρά που θα βγούνε. Προσθέτουμε σε αυτό όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν στο μίγμα. 

Λαδώνουμε ένα μεγάλο και ψηλό ταψί και στρώνουμε σε αυτό τα πρώτα τρία φύλλα. Μετά στρώνουμε από πάνω άλλα 4 φύλλα λαδώνοντας με πινέλο το καθένα από αυτά. Προσέχουμε να μην πέφτει όλο το φύλλο στο ταψί αλλά να είναι σηκωμένο στα τοιχώματα ώστε να κλείσει η πίτα μας.

Ρίχνουμε όλο το μίγμα και στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω και άλλα τέσσερα φύλλα λαδώνοντας τα πρώτα δύο ενώ στα τελευταία δύο βάζουμε και χτυπημένο αυγό για να κολλήσουν. Στα φύλλα της επιφάνειας «γυρίζουμε» τις άκρες τους να δημιουργηθεί ένα στεφάνι όπως στην πίτσα. Αλείφουμε το φύλλο της επιφάνειας με αυγό και λάδι.

Ψήνουμε για περίπου 1 ½ ώρα στους 200 βαθμούς. Αν δούμε ότι κοκκινίζει πολύ από πάνω σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Καλή επιτυχία!

*** Μπορούμε αν θέλουμε την πίτα πιο γλυκιά να πασπαλίσουμε με ζάχαρη και ανάμεσα στα φύλλα. ***

*** Αν θέλουμε να αποφύγουμε πολλές θερμίδες δεν βάζουμε φέτα και αυγά καθόλου. Σε αυτή την περίπτωση δεν απομακρύνουμε όλα τα υγρά από το κολοκύθι για να αναπληρώσουμε το υγρό που θα χάσουμε από το αυγό. Ωστόσο, επειδή χάνουμε γεύση καλό είναι να προσθέσουμε λίγη κανέλα στο μίγμα ***

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας