Εκτύπωση

Κολοκυθομπούρεκο

4.375 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.38 (8 Ψήφοι)

Κολοκυθομπούρεκο

Υλικά

Ζύμη

- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. τσίπουρο ή τσικουδιά
- 2 πρέζες αλάτι
- Νερό όσο πάρει

Γέμιση

- 1 κιλό κολοκυθάκια σε λεπτές λωρίδες
- 2 κ.σ. αλεύρι
- ½ κιλό μυζήθρα νωπή
- ½ κιλό γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
- 200 γρ. ανθότυρο
- 100 γρ. γάλα φρέσκο
- 1 αυγό
- 5 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
- 1 αυγό
- Σουσάμι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μπολ τα υλικά για τη ζύμη και προσθέτουμε το νερό σιγά-σιγά. Ζυμώνουμε να γίνει μαλακή η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη για όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Αλατίζουμε τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν για μισή ώρα. Ανακατεύουμε σε μπολ τα τυριά και ανοίγουμε τη ζύμη σε 2 μέτρια σε πάχος φύλλα, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Σε καλά λαδωμένο ταψί στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο να σκεπάζει τη βάση και τα τοιχώματα.

Αλευρώνουμε τα κολοκυθάκια και απλώνουμε μερικά πάνω στη ζύμη που στρώσαμε ώστε να καλύψουν την επιφάνεια. Από πάνω πασπαλίζουμε με τυριά και δυόσμο και συνεχίζουμε με κολοκυθάκια, τυριά και δυόσμο ξανά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Χτυπάμε το γάλα και το αυγό και περιχύνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και πιέζουμε να ενωθεί στις άκρες του με το πρώτο που θα προεξέχει στα τοιχώματα.

Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για μία ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας