Εκτύπωση

Σφολιάτα με κατσικίσιο τυρί και καραμελωμένα κρεμμύδια

4.6111111111111 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.61 (9 Ψήφοι)

Σφολιάτα με κατσικίσιο τυρί και καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

- 1 φύλλο σφολιάτας
- 300-400 γρ. κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
- 1/4 φλ. τσ. ελαόλαδο
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- ¼ φλ. τσ. ξύδι μπαλσάμικο
- 200 γρ. κατσικίσιο τυρί
- 200 γρ. κατίκι Δομοκού
- 50 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 αυγό
- Λίγο καρύδι χοντροτριμμένο

Εκτέλεση

Αρχικά καραμελώνουμε τα κρεμμύδια. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Μόλις καραμελώσουν σβήνουμε με το ξύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το ξύδι και να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε μπολ ανακατεύουμε τα τυριά και χτυπάμε για λίγο με το μίξερ προσθέτοντας την κρέμα και το αυγό. Μόλις ομογενοποιηθούν σταματάμε το χτύπημα. Στρώνουμε τη σφολιάτα σε στρογγυλό ταψάκι -βουτυρωμένο και αλευρωμένο-  ή καλύτερα σε φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 24-26 εκ. Ό,τι περισσεύει το γυρίζουμε προς το εσωτερικό και διπλώνουμε ώστε περιμετρικά να δημιουργηθεί κατά το ψήσιμο κρούστα. Απλώνουμε στην επιφάνεια τα κρεμμύδια και περιχύνουμε με το μίγμα των τυριών.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η σφολιάτα και να φαίνεται ότι έχει πήξει η γέμιση. Πασπαλίζουμε με καρύδια και σερβίρουμε όταν έχει κρυώσει λίγο.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας