Εκτύπωση

Η τέλεια μπεσαμέλ!

4.1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.10 (15 Ψήφοι)

Η τέλεια μπεσαμέλ!

Υλικά

- 1 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες χλιαρό
- 8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 1 αυγά χωρισμένο σε κρόκο και ασπράδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- Τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα. Σε άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνω το βούτυρο να λιώσει - προσοχή να μην κάψει - και τις κουταλιές αλεύρι μία μία, ανακατεύοντας έντονα ώστε να μην κολλάει στον πάτο το μίγμα. Όταν το μίγμα έχει πάρει ένα ξανθό χρώμα ρίχνω σιγά σιγά το γάλα ζεστό (όχι καυτό) ανακατεύοντας με σύρμα. Ρίχνω γάλα, ανακατεύω να πήζει και μετά ρίχνω ξανά και επαναλαμβάνω. Είναι σημαντικό να έχω σύρμα για το ανακάτεμα και να το κάνω σταδιακά για να μη σβολιάσει το αλεύρι. Μόλις αρχίσει να πήζει και εφόσον έχω τελειώσει με το γάλα προσθέτω τον κρόκο και συνεχίζω να ανακατεύω. Αφαιρώ από τη φωτιά και προσθέτω με απαλές κινήσεις το ασπράδι χτυπημένο σε μαρέγκα. Αλατοπιπερώνω και ρίχνω μοσχοκάρυδο. Τέλος προσθέτω το τριμμένο τυρί.

***Μπορούμε να βάλουμε και ολόκληρο το αυγό. Κάνουμε τη διαδικασία με το ασπράδι για να γυαλίσει πιο πολύ η μπεσαμέλ και να αφρατέψει περισσότερο.***

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας