Εκτύπωση

Ελαφρύ και υγιεινό παστίτσιο με κιμά κοτόπουλου και λαχανικά

4.45 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.45 (10 Ψήφοι)

Ελαφρύ και υγιεινό παστίτσιο με κιμά κοτόπουλου και λαχανικά

Υλικα

- 700 γρ. κιμά κοτόπουλου
- 300 γρ. πένες ολικής άλεσης βρασμένες
- 200 γρ. ανθότυρο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο
- ½ ποτήρι νερού χυμός ντομάτας
- ¼ ποτήρι νερού κρασί λευκό
- 2 καρότα τριμμένα
- 150 γρ. καλαμπόκι βρασμένο γλυκό
- 200 γρ. αρακάς βρασμένος
- Ελαιόλαδο
- Λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι

Μπεσαμέλ

- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 6 κ.σ. αλεύρι
- 700 ml γάλα 1,5% λιπαρά ζεστό
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2 % λιπαρά
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο
- Αλάτι 
- Τριμμένο τυρί, σκληρό ή παρμεζάνα, για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Αφήνουμε να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε να μην κολλήσει. Μόλις ασπρίσει και γίνει σαν τρίμμα σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και λίγο νερό. Αφήνουμε να βράσει με κλειστή κατσαρόλα. Μετά από 10-15 λεπτά προσθέτουμε σταδιακά τον βρασμένο αρακά, το καρότο και το καλαμπόκι. Αλατοπιπερώνουμε δοκιμάζοντας και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.

Απλώνουμε τις βρασμένες πένες σε ένα πυρέξ ή αντικολλητικό ταψί , προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αν δεν τους έχουμε ήδη βάλει, και τριμμένο ανθότυρο σε χονδρά κομμάτια ανακατεύουμε να πάει παντού. Περιχύνουμε με το μίγμα τον κιμά και δημιουργούμε μία στρώση πάνω από τα ζυμαρικά. Αν μας αρέσει περισσότερο μπορούμε και να τα ανακατέψουμε όλα μαζί, μακαρόνια και κιμά και να τα στρώσουμε ανάμικτα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.

Για την μπεσαμέλ

Σε φαρδιά κατσαρόλα και μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε τις 6 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε μία μία τις κουταλιές με το αλεύρι ανακατεύοντας παράλληλα και έντονα, με ένα σύρμα κατά προτίμηση, ώστε να μην κολλήσει και πάρει σκούρο χρώμα το μίγμα. Μόλις προσθέσουμε όλο το αλεύρι συνεχίζουμε με το ζεστό γάλα το οποίο ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας παράλληλα σε χαμηλή φωτιά. Όταν η μπεσαμέλ αποκτήσει την απαλή υφή της προσθέτουμε το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο και αλάτι, δοκιμάζοντας.

Απλώνουμε την μπεσαμέλ μας πάνω από τα υπόλοιπα υλικά του ταψιού και πασπαλίζουμε με τυρί εφόσον θέλουμε να ροδίσει το φαγητό μας στο φούρνο. Αν το θέλουμε πιο light, το αφήνουμε χωρίς τυρί, απλά η μπεσαμέλ από πάνω θα παραμείνει υπόλευκη.

Βάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει κάπως πριν κόψουμε κομμάτι.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας