Μπακλαβάς με μερέντα
Υλικά
Για το σιρόπι
Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε τους ξηρούς καρπούς με την κανέλα και το γαρύφαλο. Ζεσταίνουμε στα μικροκύματα στη μεσαία ένταση για μισό λεπτό ή σε μπεν μαρί τη μερέντα να μαλακώσει για να αλείφεται εύκολα.
Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου 24-26 εκ. με λιωμένο βούτυρο και στρώνουμε δύο φύλλα αλείφοντας και το καθένα από αυτά. Στρώνουμε μερέντα και ξηρούς καρπούς (περίπου το 1/3 και από τα δύο).
Και συνεχίζουμε με άλλα δύο φύλλα αλείφοντάς τα και αυτά. Βάζουμε στρώση ξηρών καρπών και μερέντας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με δύο φύλλα ακόμη και στρώση. Κλείνουμε με 3-5 φύλλα ανάλογα πόσα έχουν μείνει βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια χωρίς να φτάσουμε το μαχαίρι ως τον πάτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 55 λεπτά. Αν πάρει χρώμα νωρίτερα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5-6 λεπτά. Περιχύνουμε τον χλιαρό μπακλαβά μας με το καυτό σιρόπι χρησιμοποιώντας κουτάλα. Αφήνουμε ιδανικά για μία νύχτα να απορροφήσει το σιρόπι πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας