Καραμελένια σκεπαστή τάρτα με καρύδια και αχλάδι
Υλικά
Για την τάρτα
Για τη γέμιση
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε αρχικά την τάρτα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο τεμαχισμένο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλάτι, το αλεύρι και το αυγό. Χτυπάμε με το φτερό τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα για λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε μια συμπαγή ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ακουμπάμε σε διαφανή μεμβράνη και την πιέζουμε με τα χέρια να γίνει επίπεδη. Την τυλίγουμε με τη μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα και ιδανικά όλο το βράδυ.
Για να τη χρησιμοποιήσουμε τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια να μαλακώσει, κόβουμε τα 2/3 και ανοίγουμε σε φύλλο μετρίου πάχους. Στρώνουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα 22 εκ. ώστε να καλύψει όλο το σκεύος και τα τοιχώματα και αν προεξέχει ζύμη των τοιχωμάτων την κόβουμε σύριζα και την κρατάμε στην άκρη. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να γεμίσουμε την τάρτα.
Για τη γέμιση ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και αποσύρουμε από τη φωτιά λίγο πριν βράσει. Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά τη ζάχαρη ώστε να λιώνει. Ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν καραμελώσει όλη η ζάχαρη προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αχλάδια να μαλακώσουν λίγο και με προσοχή την κρέμα γάλακτος. Προσέχουμε γιατί θα πιτσιλάει. Ανακατεύουμε συνεχώς να λιώσει καλά η καραμέλα και να γίνει μία καραμελένια σάλτσα. Τέλος προσθέτουμε το μέλι, την κανέλα και τα καρύδια. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Στη στρωμένη τάρτα απλώνουμε τη γέμιση και ανοίγουμε με την υπόλοιπη ζύμη ένα φύλλο λεπτό στη διάμετρο της ταρτιέρας για να σκεπάσουμε καλά την τάρτα. Όση ζύμη περισσέψει την κρατάμε για άλλη χρήση στο ψυγείο μια εβδομάδα ή στην κατάψυξη έως 3 εβδομάδες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50-60 λεπτά.
Καλή επιτυχία!
Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας