Εκτύπωση

Πώς να διατηρείτε σε καλή κατάσταση φρούτα και λαχανικά

4.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.67 (6 Ψήφοι)

Πώς να διατηρείτε σε καλή κατάσταση φρούτα και λαχανικά

Η σωστή συντήρηση φρούτων και λαχανικών είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τον χρόνο που αυτά θα διατηρηθούν σε καλή κατάσταση. Μάλιστα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο ορθός τρόπος είναι και διαφορετικός ανάλογα με την περίπτωση. Διαβάστε παρακάτω μερικές απλές συμβουλές…

- Αποθηκεύουμε τα μήλα μόνα τους σε σκοτεινό, δροσερό και καλά αεριζόμενο μέρος. Δεν τα βάζουμε μαζί με άλλα λαχανικά διότι αυτά ωριμάζουν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να χαλάνε και τα μήλα μας.

- Βάζουμε τις φράουλες σε χάρτινη σακούλα και σε μια νάιλον, ώστε να διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση για μία εβδομάδα.

- Το καλύτερο για τις ντομάτες είναι να τις φυλάσσουμε σε σκοτεινό και δροσερό, που να αερίζεται καλά. Αν τις βάλουμε στο ψυγείο, θα αλλοιωθεί η γεύση τους.

- Τον μαϊντανό και τον άνηθο τους βάζουμε ξεχωριστά σε ποτήρι με νερό, το οποίο σκεπάζουμε με νάιλον και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Έτσι διατηρούνται για περίπου δύο εβδομάδες.

- Φυλάσσουμε τις πιπεριές στο ψυγείο χωρίς να τις πλύνουμε. Τις πράσινες και τις κόκκινες τις βάζουμε σε πλαστική σακούλα, όπου θα αντέξουν οι μεν πρώτες για 1 περίπου εβδομάδα περίπου, ενώ οι δεύτερες θα πρέπει να καταναλώνονται εντός 3-4 ημερών. Οι καυτερές πιπεριές πρέπει να τυλίγονται με χαρτοπετσέτα ή ρολό κουζίνας.

- Αποθηκεύουμε τα σπαράγγια στο ψυγείο χωρίς να τα πλύνουμε. Τυλίγουμε τους ανθούς με βρεγμένο κουζινόχαρτο και τους σφραγίζουμε σε μια πλαστική σακούλα, για να απορροφούν την υγρασία. Με αυτό τον τρόπο, θα αντέξουν 3 ημέρες.

- Κόβουμε τα κοτσάνια των παντζαριών έως δύο εκατοστά από τους καρπούς και, χωρίς να τα πλύνουμε, τα τοποθετούμε σε πλαστική σακούλα ή δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Θα αντέξουν έτσι έως 3 εβδομάδες.

- Τα λεμόνια δεν χρειάζονται ψυγείο για δύο εβδομάδες. Στον κάδο λαχανικών του ψυγείου θα αντέξουν περίπου 6 εβδομάδες.

- Βάζουμε τα καρότα σε πλαστική σακούλα και από αποθηκεύουμε στο καλάθι λαχανικών του ψυγείου. Θα αντέξουν μέχρι και 2 εβδομάδες.

- Τα πορτοκάλια αντέχουν για 2-3 εβδομάδες στο ψυγείο, ενώ εκτός ψυγείου μπορεί να χαλάσουν σε 3-4 μέρες αν έχει ζέστη.

- Τα γκρέιπ φρουτ δεν χρειάζονται ψυγείο σε περίπτωση που καταναλωθούν εντός μίας εβδομάδας.

- Τα αχλάδια καλό είναι να τα αφήνουμε να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου και, αν δεν τα καταναλώνονται σύντομα, να τα βάζουμε στο ψυγείο χωρίς να τα πλύνουμε. Θα αντέξουν για περίπου 2 εβδομάδες.

- Το κουνουπίδι διατηρείται έως 1 εβδομάδα στο ψυγείο, αρκεί να μην έχει πλυθεί και να είναι κλεισμένο μέσα σε πλαστική σακούλα.

- Αποθηκεύουμε το μαρούλι στο ψυγείο σε πλαστική σακούλα. Θα αντέξει από 1-2 εβδομάδες, ανάλογα με την ποικιλία.

- Το μπρόκολο πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 4-5 μέρες από τη στιγμή που θα το βάλουμε στο ψυγείο. Πρέπει να διατηρούμε κλεισμένο σε σακούλα, χωρίς να το πλύνουμε.

- Τα σταφύλια τα διατηρούμε στο ψυγείο χωρίς να τα πλύνουμε.

- Τις μπανάνες δεν πρέπει να τις βάζουμε σε πλαστική σακούλα, αλλά να τις αφήνουμε εκτεθειμένες στον αέρα του δωματίου. Το πόσο θα αντέξουν εξαρτάται από το πόσο πράσινες ήταν όταν τις αγοράσαμε. Για να επιταχύχουμε την ωρίμανσή τους, μπορούμε να τις βάλουμε σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο ή μία ντομάτα.

- Τα ολόκληρα σκόρδα αντέχουν έως 8 εβδομάδες σε ανοιχτό δοχείο, μακριά από το φως και τη ζέστη. Οι μεμονωμένες σκελίδες μπορεί να χαλάσουν μετά από 1 εβδομάδα.

- Το ξερό κρεμμύδι αντέχει έως 1 μήνα σε δροσερό, ξηρό χώρο, με καλή κυκλοφορία του αέρα. Όταν το κόψουμε, καλό είναι να το βάλουμε το σε πλαστικό σακουλάκι και να το τοποθετήσουμε το στο ψυγείο. Έτσι θα αντέξει έως 3 ημέρες.

- Τα μανταρίνια αντέχουν για 2 μέρες σε δροσερό και σκοτεινό χώρο εκτός ψυγείου, ενώ εντός ψυγείου θα κρατήσουν 2 εβδομάδες.

- Για να κρατήσουν περισσότερες μέρες τα ακτινίδια, τα βάζουμε σε πλαστική σακούλα και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Θα αντέξουν περίπου 2-3 εβδομάδες.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Πρόσφατες συνταγές

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Θέλετε να λαμβάνετε στο e-mail σας τις πιο νόστιμες συνταγές μας και ένα σωρό χρήσιμες μαγειρικές συμβουλές; Αν ναι, εγγραφείτε παρακάτω.