Εκτύπωση

Η αυθεντική σάλτσα μπολονέζ

4.5769230769231 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.58 (13 Ψήφοι)

Η αυθεντική σάλτσα μπολονέζ

Υλικά

- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ¼ φλ. τσ. βούτυρο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 καρότα ψιλοκομμένα
- 4 κ.σ. σέλερυ ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 150 γρ. πανσέτα ψιλοκομμένη
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 250 ml λευκό ξηρό κρασί
- 500 ml γάλα φρέσκο πλήρες
- 800 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα μαζί με το χυμό τους
- 250 ml ζωμό βοδινού
- Αλάτι
- Πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο. Μόλις το βούτυρο λιώσει προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλερυ και το αλάτι και σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε επίσης την πανσέτα και συνεχίζουμε για 10 λεπτά ακόμη.

Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε σε δόσεις τον κιμά για να σοταριστεί -και όχι να βράσει- στα υγρά του. Αφού πάρει το καφέ χρώμα όλο το κρέας μαγειρεύουμε για 15 λεπτά παρατηρώντας το φαγητό μας να μην κολλήσει. Μόλις βλέπουμε να κολλάει ανακατεύουμε λίγο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Θέλουμε ο κιμάς να καραμελώσει και όχι να βράσει.

Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και με την κουτάλα «ξύνουμε» τον πάτο και τα πλαϊνά της κατσαρόλας για να ξεκολλήσουμε όσο κιμά έχει κολλήσει. Προσέχουμε πλέον μη μας κολλήσει καθόλου το φαγητό και χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά προς χαμηλή.

Προσθέτουμε το γάλα, το ζωμό, τις ντομάτες με το χυμό τους και αλατοπίπερο. Αφήνουμε να βράσει και χαμηλώνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για να σιγοβράσει μισοσκεπασμένο για περίπου 4 ώρες ενώ ανακατεύουμε πού και πού. Αν κολλάει το φαγητό προσθέτουμε ελάχιστο νερό ή ζωμό. Στο τέλος η σάλτσα μας θα είναι πολύ πηχτή. Πριν αφαιρέσουμε από τη φωτιά δοκιμάζουμε στο αλατοπίπερο.

Σερβίρουμε με σπαγγέτι ή οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό και τριμμένη παρμεζάνα για γαρνιτούρα.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας

Σχόλια  
spyridon sourtzinos
-3 # spyridon sourtzinos 06-09-2014 10:41
Η αυθεντική μπολονέζ, φτιαχνεται με ψιλοκομμένο κιμά με μαχαίρι. Μοσχάρι / βοδινό φιλέτο. Καλό είναι να μην αναφέρεστε σε τόσο εξειδικευμένη κουζίνα.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Πρόσφατες συνταγές

 
Στείλτε μας τις συνταγές σας!Μοιραστείτε τις συνταγές σας μαζί μας και με τους υπόλοιπους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας. Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη, καθώς θα επιτρέψει σε όλους μας να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις και ιδέες μαγειρικής από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (και όχι μόνο). Για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, κάντε κλικ εδώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Θέλετε να λαμβάνετε στο e-mail σας τις πιο νόστιμες συνταγές μας και ένα σωρό χρήσιμες μαγειρικές συμβουλές; Αν ναι, εγγραφείτε παρακάτω.