Καρυδόπιτα με μέλι και λεμόνι
Υλικά
Για την καρυδόπιτα
Για το σιρόπι
Σιρόπι
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το χυμό σε κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει, το αφήνουμε να βράσει για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να δέσει και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε να κρυώσει όσο ετοιμάζουμε την καρυδόπιτα.
Καρυδόπιτα
Απλώνουμε τα καρύδια σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 10-12 λεπτά (έτσι γίνονται πιο νόστιμα). Τα αφήνουμε να κρυώσουν, για περίπου 10 λεπτά, και τα αλέθουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολύ ψιλά, αλλά όχι σκόνη. Τα ανακατεύουμε σε μπολ με την αμυγδαλόσκονη, το αλεύρι και την κανέλα.
Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά και να ασπρίσουν. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μίγμα του καρυδιού και το κονιάκ, ανακατεύοντας με κουτάλα ή μαρίζ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ταψάκι διαμέτρου 24εκ. και αδειάζουμε το μίγμα. Ψήνουμε για 40 λεπτά. Σιροπιάζουμε όταν η καρυδόπιτα είναι ζεστή και το σιρόπι κρύο. Αφήνουμε να το απορροφήσει τουλάχιστον 3 ώρες.
Καλή επιτυχία!
Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας