Εκτύπωση

Κουλουράκια γιαννιώτικα

4.875 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.88 (4 Ψήφοι)

Κουλουράκια γιαννιώτικα

Αφράτα κουλουράκια με γνήσιο βούτυρο για να γλυκάνουμε τις ημέρες της γιορτής και να συνοδεύσουμε τα καφεδάκια πριν και μετά το πασχαλινό τραπέζι.

Υλικά

- 10 αυγά μεσαία και χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- 350 γρ. βούτυρο λιωμένο (Στο γυάλινο βάζο. Αν έχουμε κοντά μας κάποιο μικρό πρατήριο γαλακτοκομικών προϊόντων ακόμα καλύτερα να ζητήσουμε χύμα.)
- 450 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. αμμωνία
- 3 κ.σ. κονιάκ
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Βάζουμε σε βαθύ μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε να αφρατέψουν και να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, χαμηλώνουμε πολύ την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε και την αμμωνία διαλυμένη στο κονιάκ.

Στο ίδιο μπολ, αφού μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος το μίγμα και το καθαρίσουμε και το στεγνώσουμε πολύ καλά, χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρέγκα (περίπου 15 λεπτά). Παίρνουμε κουταλιές από τη μαρέγκα και τις προσθέτουμε ανακατεύοντας στο πρώτο μίγμα εναλλάξ με κουταλιές από αλεύρι. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι απαλές και κυκλικές στο μίγμα για να μη χαθεί ο όγκος της μαρέγκας. Όταν μία ενιαία μαλακή ζύμη την βάζουμε σε καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Την τοποθετούμε στο ψυγείο για 4 ώρες να σφίξει.

Βγάζουμε τη ζύμη και πλάθουμε κουλουράκια. Το σύνηθες σχήμα για τα γιαννιώτικα κουλούρια είναι στρογγυλό με μία τρυπούλα στη μέση αλλά φυσικά τα κάνουμε σε ο,τι σχήμα μας αρέσει. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Καλή επιτυχία!

***Συχνά αφού κρυώσουν τα κουλουράκια τα ραντίζουν με ροδόνερο και ζάχαρη άχνη. Κατόπιν τα τινάζουν να φύγει η περίσσεια άχνη οπότε μένουν σαν αλευρωμένα.***

Η συνταγή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Γλυκές Ιστορίες» - Φωτογραφίες: Ντίνα Αδάμ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Πρόσφατες συνταγές

 
Στείλτε μας τις συνταγές σας!Μοιραστείτε τις συνταγές σας μαζί μας και με τους υπόλοιπους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας. Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη, καθώς θα επιτρέψει σε όλους μας να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις και ιδέες μαγειρικής από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (και όχι μόνο). Για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, κάντε κλικ εδώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Θέλετε να λαμβάνετε στο e-mail σας τις πιο νόστιμες συνταγές μας και ένα σωρό χρήσιμες μαγειρικές συμβουλές; Αν ναι, εγγραφείτε παρακάτω.