Κουλουράκια γιαννιώτικα
Αφράτα κουλουράκια με γνήσιο βούτυρο για να γλυκάνουμε τις ημέρες της γιορτής και να συνοδεύσουμε τα καφεδάκια πριν και μετά το πασχαλινό τραπέζι.
Υλικά
Εκτέλεση
Βάζουμε σε βαθύ μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε να αφρατέψουν και να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, χαμηλώνουμε πολύ την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε και την αμμωνία διαλυμένη στο κονιάκ.
Στο ίδιο μπολ, αφού μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος το μίγμα και το καθαρίσουμε και το στεγνώσουμε πολύ καλά, χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρέγκα (περίπου 15 λεπτά). Παίρνουμε κουταλιές από τη μαρέγκα και τις προσθέτουμε ανακατεύοντας στο πρώτο μίγμα εναλλάξ με κουταλιές από αλεύρι. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι απαλές και κυκλικές στο μίγμα για να μη χαθεί ο όγκος της μαρέγκας. Όταν μία ενιαία μαλακή ζύμη την βάζουμε σε καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Την τοποθετούμε στο ψυγείο για 4 ώρες να σφίξει.
Βγάζουμε τη ζύμη και πλάθουμε κουλουράκια. Το σύνηθες σχήμα για τα γιαννιώτικα κουλούρια είναι στρογγυλό με μία τρυπούλα στη μέση αλλά φυσικά τα κάνουμε σε ο,τι σχήμα μας αρέσει. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Καλή επιτυχία!
***Συχνά αφού κρυώσουν τα κουλουράκια τα ραντίζουν με ροδόνερο και ζάχαρη άχνη. Κατόπιν τα τινάζουν να φύγει η περίσσεια άχνη οπότε μένουν σαν αλευρωμένα.***
Η συνταγή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Γλυκές Ιστορίες» - Φωτογραφίες: Ντίνα Αδάμ