Μπακλαβάς από την Πελοπόννησο
Αυτός ο υπέροχος και πολύ εύκολος μπακλαβάς κατάγεται από την Πελοπόννησο και είμαστε σίγουροι ότι θα τον λατρέψετε! Η παρασκευή του δεν θα σας πάρει πάνω από μία ώρα, ενώ τα υλικά που σας προτείνουμε θα σας βγάλουν περίπου 10-15 χορταστικές μερίδες.
Υλικά
Για το σιρόπι
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες με τα καρύδια, το σουσάμι, τη μαστίχα, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Ακολούθως, ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το λάδι με το βούτυρο και αλείφουμε με αυτό το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για τον μπακλαβά μας (ας είναι παραλληλόγραμμο, κατά προτίμηση). Στρώνουμε έπειτα 5 φύλλα κρούστας κάτω, τα οποία με τη σειρά τους αλείφουμε ένα-ένα. Ακολουθούμε τώρα την εξής επαναλαμβανόμενη διαδικασία: στρώνουμε κάτω λίγο από το μείγμα του μπολ μας, απλώνουμε από πάνω ένα φύλλο και το αλείφουμε, ενώ αμέσως μετά βάζουμε πάλι μια στρώση του μείγματος από το μπολ και πάλι φύλλο, συνεχίζοντας με τον ίδιο τρόπο έως ότου τελειώσουν όλα τα υλικά. Ολοκληρώνοντας, βάζουμε 6-7 φύλλα από πάνω, που έχουμε προηγουμένως επίσης αλείψει ένα-ένα, χαράσσουμε τον μπακλαβά με ένα μαχαίρι και ραντίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο μείγμα λαδιού-βουτύρου που έχει περισσέψει στο κατσαρολάκι μας, μαζί με λίγο νεράκι. Μόλις το πράξουμε, βάζουμε τον μπακλαβά μας να ψηθεί σε μέτριο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
Καθώς ψήνεται το υπέροχο γλυκό μας, εμείς ετοιμάζουμε το σιρόπι. Για τον σκοπό αυτό, ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη, βράζοντας καλά μέχρι το μείγμα να πήξει και να αποκτήσει την πυκνότητα λαδιού. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και περιμένουμε μέχρι να ψηθεί ο μπακλαβάς. Μόλις αυτό συμβεί, τον βγάζουμε ζεστό από τον φούρνο και περιχύνουμε από πάνω με το κρύο σιρόπι.
Καλή επιτυχία!