Χοιρινά κεφτεδάκια με «λαδολέμονο» πορτοκαλιού
Υλικά για 4-5 άτομα
Για τους κεφτέδες
Για τη σάλτσα
Εκτέλεση
Για τους κεφτέδες: Σε μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα άλλα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Κάθε τόσο βουτάμε τα χέρια μας σε ένα μπολ με νερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το ούζο, το λεμόνι και ζυμώνοντας ταυτόχρονα. Τέλος ρίχνουμε και το αβγό αχτύπητο, ζυμώνουμε λίγο ακόμη και προσθέτουμε και τη φρυγανιά. Ρίχνουμε τον πάγο ή το νερό και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος μικρού μανταρινιού και λίγο πλατιά, τα αραδιάζουμε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί που να τα χωράει ακριβώς, με μια απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους, και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1/2 ώρα.
Για τη σάλτσα: Σε μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τον χυμό από το καρότο και το πορτοκάλι και τη φλούδα πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό, για περίπου ίο λεπτά. Αφαιρούμε τη φλούδα, μεταφέρουμε το μείγμα όπως είναι ζεστό στο multi, προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μέλι, τον χυμό λεμονιού και ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο σαν να φτιάχναμε μαγιονέζα. Ρίχνουμε και το τζίντζερ, χτυπάμε για λίγο ακόμη και μεταφέρουμε τη σάλτσα μας σε σαλτσιέρα ή σε βάζο. Αφού κρυώσει, τη βάζουμε στο ψυγείο. Διατηρείται για 1-2 μέρες. Την ανακινούμε προτού τη σερβίρουμε. Δεν χρειάζεται ζέσταμα. Σερβίρεται κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το σερβίρισμα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C με τη σχάρα στη μεσαία σκάλα. Βγάζουμε τους κεφτέδες από το ψυγείο και τους ψήνουμε κατευθείαν, για περίπου 20 λεπτά. Τους περιχύνουμε με τη σάλτσα, ή τους σερβίρουμε με τη σάλτσα δίπλα, και συνοδεύουμε με λευκό ρύζι.
Tips