Εκτύπωση

Χοιρινά κεφτεδάκια με «λαδολέμονο» πορτοκαλιού

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (2 Ψήφοι)

Χοιρινά κεφτεδάκια με «λαδολέμονο» πορτοκαλιού

Χρόνος προετοιμασίας: 15-20 λεπτά
Αναμονή: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά

Υλικά για 4-5 άτομα

Για τους κεφτέδες

600 γραμμάρια χοιρινό κιμά από μπούτι και 200 γραμμάρια από σπάλα, ανακατεμένο
1 κ.κ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.κ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.κ. πράσινο κάρι ή 1 κ.σ. καρότο, τριμμένο στον λεπτό τρίφτη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2-2/3 φλιτζάνια ξερό κρεμμύδι, τριμμένο 1 ματσάκι μαϊντανό, με τα τρυφερά κοτσάνια, ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ούζο
1/2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 αβγό
1/2 φλιτζ. φρυγανιά
1/3 φλιτζ. τριμμένο πάγο ή 2 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη σάλτσα

2/3 φλιτζ. χυμό καρότου
1/2 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
1 φλούδα πορτοκάλι χωρίς το άσπρο μέρος
1 κ.κ. μουστάρδα τύπου Ντιζόν
1 κ.κ. μέλι
1 κ.κ. χυμό λεμονιού
1/3 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
1/2 κ.σ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο, ή 1/2 κ.κ. ξύσμα από νεράντζι ή περγαμόντο

Εκτέλεση

Για τους κεφτέδες: Σε μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα άλλα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Κάθε τόσο βουτάμε τα χέρια μας σε ένα μπολ με νερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το ούζο, το λεμόνι και ζυμώνοντας ταυτόχρονα. Τέλος ρίχνουμε και το αβγό αχτύπητο, ζυμώνουμε λίγο ακόμη και προσθέτουμε και τη φρυγανιά. Ρίχνουμε τον πάγο ή το νερό και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος μικρού μανταρινιού και λίγο πλατιά, τα αραδιάζουμε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί που να τα χωράει ακριβώς, με μια απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους, και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1/2 ώρα.

Για τη σάλτσα: Σε μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τον χυμό από το καρότο και το πορτοκάλι και τη φλούδα πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό, για περίπου ίο λεπτά. Αφαιρούμε τη φλούδα, μεταφέρουμε το μείγμα όπως είναι ζεστό στο multi, προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μέλι, τον χυμό λεμονιού και ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο σαν να φτιάχναμε μαγιονέζα. Ρίχνουμε και το τζίντζερ, χτυπάμε για λίγο ακόμη και μεταφέρουμε τη σάλτσα μας σε σαλτσιέρα ή σε βάζο. Αφού κρυώσει, τη βάζουμε στο ψυγείο. Διατηρείται για 1-2 μέρες. Την ανακινούμε προτού τη σερβίρουμε. Δεν χρειάζεται ζέσταμα. Σερβίρεται κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Για το σερβίρισμα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C με τη σχάρα στη μεσαία σκάλα. Βγάζουμε τους κεφτέδες από το ψυγείο και τους ψήνουμε κατευθείαν, για περίπου 20 λεπτά. Τους περιχύνουμε με τη σάλτσα, ή τους σερβίρουμε με τη σάλτσα δίπλα, και συνοδεύουμε με λευκό ρύζι.

Tips

* Πράσινο κάρι δα βρούμε σεμπαχαράδικα και σε μαγαζιά ανατολίτικα προϊόντα στην αγορά της Αθήνας.
* Χυμό καρότου, αν δεν έχουμε αποχυμωτή, δα βρούμε έτοιμο σε μπουκάλι στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε καλά σουπερμάρκετ. Μπορούμε πάντως να τον αντικαταστήσουμε με χυμό από φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι και μανταρίνι μαζί ή μόνο από πορτοκάλι.
* Προτού πλάσουμε τους κεφτέδες, ψήνουμε έναν μικρό κεφτέ σε αντικολλητικό τηγάνι, τον δοκιμάζουμε και βελτιώνουμε τη γεύση.
* Για το ψήσιμο θέλουμε καλά προθερμασμένο δυνατό φούρνο, ώστε οι κεφτέδες να κάνουν κρούστα από έξω και μέσα να παραμείνουν ζουμεροί. Οπότε, ρυθμίστε τη θερμοκρασία ανάλογα με το αν έχετε αέρα ή αντιστάσεις.
Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Πρόσφατες συνταγές

 
Στείλτε μας τις συνταγές σας!Μοιραστείτε τις συνταγές σας μαζί μας και με τους υπόλοιπους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας. Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη, καθώς θα επιτρέψει σε όλους μας να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις και ιδέες μαγειρικής από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (και όχι μόνο). Για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, κάντε κλικ εδώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Θέλετε να λαμβάνετε στο e-mail σας τις πιο νόστιμες συνταγές μας και ένα σωρό χρήσιμες μαγειρικές συμβουλές; Αν ναι, εγγραφείτε παρακάτω.