Κολοκυθόσουπα βελουτέ με πικάντικα κρουτόν
Υλικά
Για τα κρουτόν
Εκτέλεση
Αραδιάζουμε σε ταψί τα κομμάτια της κολοκύθας. Αν είναι με τη φλούδα μόλις ψηθεί τα αφαιρούμε. Μετά το ψήσιμο αφαιρούνται ευκολότερα απ’ ότι αν είναι ωμή. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-30 λεπτά αφού περιχύσουμε την κολοκύθα με ελαιόλαδο, αλάτι και 2 πρέζες κύμινο. Όταν μαλακώσει αφαιρούμε από το φούρνο.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις πατάτες και αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τα κομμάτια κολοκύθας και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα. Προσθέτουμε και 2-3 πρέζες κύμινο να βγάλει τα αρώματά του και τέλος τον ζωμό ζεστό τόσο ώστε να σκεπάζει ίσα-ίσα τα υλικά.
Μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε και την πάπρικα και αλάτι δοκιμάζοντας στη γεύση. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ομογενοποιούμε με ραβδομπλέντερ χειρός (ιδανικά) ή στο κλασσικό μπλέντερ μεταφέροντας το φαγητό σε δόσεις. Στη συνέχεια περνάμε τη σούπα από σίτα κουταλιά-κουταλιά για να αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Τη συκεντρώνουμε ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το κομματάκι βούτυρο -ή λίγο ελαιόλαδο- και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε με ελάχιστη κρέμα γάλακτος στο πιάτο και κρουτόν. Ιδανικά γαρνίρουμε ή απλά συνοδεύουμε με σοταρισμένο μπέικον ή νόστιμο τηγανιτό χωριάτικο λουκάνικο.
***Για τα κρουτόν, αφαιρούμε με μαχαίρι την κόρα του ψωμιού και κόβουμε σε κύβους. Ανακατεύουμε σε μπολάκι ελαιόλαδο με μπούκοβο και περιχύνουμε τα κρουτόν ανακατεύοντας καλά. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 5-10 λεπτά ανάλογα πόσο τραγανά τα θέλουμε. ***
Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας