Βελουτέ σούπα με σελινόριζα, πατάτα και καρότο
Υλικά
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τη σελινόριζα. Κόβουμε τα σκληρά μέρη και αφαιρούμε τη φλούδα με μεγάλο μαχαίρι σταθεροποιώντας τη σελινόριζα σε ξύλο κοπής με κάθετες κινήσεις. Κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα βάζουμε σε βαθύ μπολ. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει. Καθαρίζουμε και κόβουμε ομοίως και τις πατάτες και τα καρότα.
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα λαχανικά και κλείνουμε την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε ζωμό λαχανικών ή νερό ζεστό ισα-ίσα να σκεπάζει το φαγητό και αφήνουμε να μαλακώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο και αλάτι.
Όταν έχουν μαγειρευτεί τα λαχανικά μας καλά, αφαιρούμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε όπως είναι στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Αν δε διαθέτουμε χρησιμοποιούμε μύλο λαχανικών. Όταν πολτοποιηθεί το φαγητό, περνάμε τη σούπα κουταλιά-κουταλιά από σίτα για να πάρουμε τη βελούδινη υφή που θέλουμε. Στη συνέχεια επαναφέρουμε στην κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά.
Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα προσθέτουμε ζωμό ή νερό. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε και το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή επιτυχία!
Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας