Ντολμαδάκια με κληματόφυλλα
Υλικά
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά το ρύζι μας μέχρι να βγαίνει το νερό καθαρό. Στραγγίζουμε καλά και στύβουμε μέσα το ένα λεμόνι. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε και 1 φλιτζάνι νερό και σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μυρωδικά και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη. Ζεματάμε τα κληματόφυλλα σε βραστό νερό και τα βγάζουμε σε σουρωτήρι.
Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο στην παλάμη μας με τα νεύρα προς το μέρος μας και βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση του ρυζιού. Τυλίγουμε πρώτα τα πλαϊνά προς τα μέσα και μετά σε ρολό. Τοποθετούμε σε κατσαρόλα με χονδρό πάτο αφότου έχουμε στρώσει 5-6 φύλλα και έχουμε προσθέσει ένα ποτήρι νερό. Τα βάζουμε κολλητά μεταξύ τους.
Μόλις τελειώσουμε με όλα τα φύλλα και την τοποθέτηση περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Πάνω-πάνω τοποθετούμε ένα πιάτο αναποδογυρισμένο -για βάρος- και ακόμα 1-2 ποτήρια νερό να τα σκεπάζει. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια μας κρύα με λεμόνι και γιαούρτι.
Καλή επιτυχία!
Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας