Κοτόσουπα αυγολέμονο με ζωμό λαχανικών
Υλικά
Εκτέλεση
Εφόσον χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο χωριάτικο, η πέτσα του θα είναι πιο χονδρή από τα κοινά του εμπορίου. Με ένα καλό μαχαίρι αφαιρούμε την περισσότερη προσεκτικά. Πλένουμε το κρέας καλά και το βάζουμε σε νερό να πάρει βράση. Σουρώνουμε και καθαρίζουμε την κατσαρόλα από τα κατάλοιπα που αφήνει. Βάζουμε ξανά τα κομμάτια στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ή ζωμό να τα σκεπάζει.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας για μία ώρα σχεδόν. Λίγο πριν να αφαιρέσουμε το κρέας από την κατσαρόλα αλατίζουμε και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο. Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά ακόμα και με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε το κοτόπουλο σε ξεχωριστό σκεύος. Εάν δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ζωμό άμεσα δεν τον αλατίζουμε και δεν προσθέτουμε ελαιόλαδο.
Στο ζωμό που βράζει, προσθέτουμε το ρύζι που έχουμε πλύνει καλά. Αν χρειάζεται και άλλα υγρά προσθέτουμε ζεστό νερό. Αφήνουμε να βράσει το ρύζι και πριν το τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό των λεμονιών. Χτυπάμε τους δύο κρόκους ελαφρώς με σύρμα και παράλληλα προσθέτουμε σιγά-σιγά 5-6 κουταλιές από τη σούπα για να ζεσταθεί το μίγμα.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αμέσως προσθέτουμε το μίγμα των κρόκων στην κατσαρόλα. Κλείνουμε το καπάκι χωρίς να ανακατέψουμε και ανακινούμε απότομα την κατσαρόλα. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή επιτυχία!
Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας