Μπακαλιάρος σκορδαλιά
Υλικά
Για τη σκορδαλιά
Εκτέλεση
Αρχικά ετοιμάζουμε το κουρκούτι μας. Σε μπολ ρίχνουμε το νερό ή την μπύρα και το αυγό και το χτυπάμε με σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και το αλεύρι κοσκινισμένο ανακατεύοντας σταδιακά για να γίνει λείο χωρίς σβόλους. Θέλουμε έναν χυλό όχι πολύ σφιχτό ούτε και αραιό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά. Κόβουμε τις βρασμένες πατάτες σε κομμάτια αν δεν τις έχουμε βράσει έτσι. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και αρχίζουμε να πολτοποιούμε όπως για να κάνουμε πουρέ. Σε γουδί πολτοποιούμε το σκόρδο και το προσθέτουμε στις λιωμένες πατάτες αφού ψιλοκόψουμε τις σκελίδες και αφαιρέσουμε τη φύτρα. Αν χρησιμοποιήσουμε τον πολτό τον προσθέτουμε ως έχει στις πατάτες.
Προσθέτουμε και το ψωμί αφού το στύψουμε καλά και το κάνουμε ψίχουλα.. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και το ξύδι και το λεμόνι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ή χτύπημα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ ή κουζινομηχανή αν διαθέτουμε για πιο λείο αποτέλεσμα. Προσθέτουμε το νεράκι από τις πατάτες που βράσανε αν δούμε ότι το μίγμα είναι πολύ σφιχτό. Δοκιμάζουμε στη γεύση για να δούμε αν χρειάζεται κάτι ακόμα. Τοποθετούμε τη σκορδαλιά στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον για να είναι δροσερή.
Αφήνουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει όσο γίνεται. Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνια, βουτάμε τον μπακαλιάρο στο κουρκούτι, κρατάμε κάθε κομμάτι ψηλά για λίγη ώρα να φύγει το περίσσειο κουρκούτι και ρίχνουμε το ψάρι στο τηγάνι. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές και βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε αμέσως με τη δροσερή σκορδαλιά γαρνίροντας με μαϊντανό.
Καλή επιτυχία!
***Με το κουρκούτι που περισσεύει μπορούμε να κάνουμε τυροκροκέτες. Προσθέτουμε τριμμένη φέτα και τηγανίζουμε κουταλιές από το μίγμα σε δυνατή φωτιά.***
Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας