Ελαφρύ και υγιεινό παστίτσιο με κιμά κοτόπουλου και λαχανικά
Υλικα
Μπεσαμέλ
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Αφήνουμε να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε να μην κολλήσει. Μόλις ασπρίσει και γίνει σαν τρίμμα σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και λίγο νερό. Αφήνουμε να βράσει με κλειστή κατσαρόλα. Μετά από 10-15 λεπτά προσθέτουμε σταδιακά τον βρασμένο αρακά, το καρότο και το καλαμπόκι. Αλατοπιπερώνουμε δοκιμάζοντας και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Απλώνουμε τις βρασμένες πένες σε ένα πυρέξ ή αντικολλητικό ταψί , προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αν δεν τους έχουμε ήδη βάλει, και τριμμένο ανθότυρο σε χονδρά κομμάτια ανακατεύουμε να πάει παντού. Περιχύνουμε με το μίγμα τον κιμά και δημιουργούμε μία στρώση πάνω από τα ζυμαρικά. Αν μας αρέσει περισσότερο μπορούμε και να τα ανακατέψουμε όλα μαζί, μακαρόνια και κιμά και να τα στρώσουμε ανάμικτα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.
Για την μπεσαμέλ
Σε φαρδιά κατσαρόλα και μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε τις 6 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε μία μία τις κουταλιές με το αλεύρι ανακατεύοντας παράλληλα και έντονα, με ένα σύρμα κατά προτίμηση, ώστε να μην κολλήσει και πάρει σκούρο χρώμα το μίγμα. Μόλις προσθέσουμε όλο το αλεύρι συνεχίζουμε με το ζεστό γάλα το οποίο ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας παράλληλα σε χαμηλή φωτιά. Όταν η μπεσαμέλ αποκτήσει την απαλή υφή της προσθέτουμε το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο και αλάτι, δοκιμάζοντας.
Απλώνουμε την μπεσαμέλ μας πάνω από τα υπόλοιπα υλικά του ταψιού και πασπαλίζουμε με τυρί εφόσον θέλουμε να ροδίσει το φαγητό μας στο φούρνο. Αν το θέλουμε πιο light, το αφήνουμε χωρίς τυρί, απλά η μπεσαμέλ από πάνω θα παραμείνει υπόλευκη.
Βάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει κάπως πριν κόψουμε κομμάτι.
Καλή επιτυχία!
Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας
Στη φωτογραφία το παστιτσιο ειναι εντελως άσπρο επάνω δεν εχει ψηθει στο φούρνο?Νομιζω οτι χρειαζεται λίγο χρώμα κατά τα άλλα πρέπει να ειναι υπεροχο και θα το φτιαξω , συν της άλλης και υγιεινό
Ευχαριστώ.