Πασχαλινό τσουρέκι
Υλικά
Εκτέλεση
Διαλύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά μαζί με το νερό. Προσθέτουμε τα 40 γρ. ζάχαρης, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα για περίπου 10 λεπτά.
Ακολούθως, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα που έχουμε βάλει σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα σε άλλο μπολ και τα προσθέτουμε στο βούτυρο, ανακατεύοντας. Σε ένα μεγάλο μπολ τώρα ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το μαχλέπι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε με τα χέρια ή το μίξερ για λίγη ώρα έως ότου η ζύμη αφρατέψει και δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε το μπολ και την αφήνουμε για δύο ώρες να φουσκώσει.
Στη συνέχεια, πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλό ή άλλου σχήματος τσουρέκι και το αφήνουμε για ακόμα 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Στο μεταξύ, χτυπάμε 1 αυγό με λίγο νερό και το αλείφουμε από πάνω, ενώ πασπαλίζουμε -αν θέλουμε- με φιλέ ή ζάχαρη.
Τέλος, ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.
Καλή επιτυχία!