Τα μελομακάρονα του Πετρετζίκη
Μια φανταστική συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα μελομακάρονα που έχετε δοκιμάσει!
Υλικά
Για το σιρόπι
Για τα μελομακάρονα (πρώτο μείγμα)
Για τα μελομακάρονα (δεύτερο μείγμα)
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Μόλις αυτό συμβεί, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Έχετε υπ’ όψιν ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία παρασκευής του σιροπιού 3-4 ώρες πριν φτιάξουμε τα μελομακάρονα, ώστε μέχρι εκείνη τη στιγμή να έχει πια κρυώσει.
Εν συνεχεία, λοιπόν, ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά του πρώτου μείγματος και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατεύουμε ακολούθως και τα υλικά από το δεύτερο μείγμα. Όταν ετοιμάσουμε και τα δύο μείγματα, αδειάζουμε το πρώτο στο δεύτερο και τα ανακατεύουμε μαζί πολύ απαλά με τα χέρια για ελάχιστο χρόνο (10 δευτερόλεπτα το πολύ), ώστε να μην κόψει το μείγμα μας.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία, πλάθοντας τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα), τα τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανά.
Τέλος, αποσύρουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο και, όπως είναι καυτά, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι για 10-15 δευτερόλεπτα, τα σουρώνουμε και βάζουμε από πάνω μέλι και καρύδια. Να σημειωθεί ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κάνει τετραγωνάκια προηγουμένως πάνω στα μελομακάρονα γιατί με αυτό τον τρόπο θα απορροφήσουν σωστά το σιρόπι.
Καλή επιτυχία!