Sachertorte (Ζαχερτόρτε)
Ένα διάσημο κέικ σοκολάτας αυστριακής προέλευσης, που έφτιαξε για πρώτη φορά ο Franz Sacher το 1832.
Υλικά
Για το κέικ
Για το γλάσο
Εκτέλεση
Βάζουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο σε μπεν μαρί να λιώσουν και ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και αδειάζουμε το μίγμα στη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε απαλά με κουτάλα ή μαρίζ ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα και προσθέτουμε λίγο λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Αδειάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 24 εκ. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε με προσοχή να μην τραυματίσουμε το κέικ μάς.
Με μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι κόβουμε το κέικ σε 2 ισόπαχους δίσκους. Αναποδογυρίζουμε τον επάνω δίσκο και στρώνουμε τη μισή μαρμελάδα. Σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο τον οποίο τοποθετούμε με την εσωτερική πλευρά προς τα κάτω. Αλείφουμε την επιφάνεια και τα τοιχώματα με την υπόλοιπη μαρμελάδα.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Βράζουμε τη ζάχαρη με τα 290 γρ. νερό μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 115° C αν έχουμε θερμόμετρο για σιρόπι (διαφορετικά, μέχρι να αρχίσει η ζάχαρη να γίνεται καραμέλα, αλλά να έχει ακόμα λευκό χρώμα). Αδειάζουμε το καυτό σιρόπι πάνω από τη λιωμένη κουβερτούρα, προσθέτουμε και το ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο ώστε να καλυφθούν τόσο η επιφάνεια όσο και τα τοιχώματα του γλυκού. Αφήνουμε εκτός ψυγείου αρκετές ώρες να σταθεροποιηθεί καλά το γλάσο πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
***Διατηρείται εκτός ψυγείου για 15-20 μέρες***
Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας