Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο
Υλικά
Για το αυγολέμονο
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τη ρίζα από το λάχανο και επίσης τα σπασμένα εξωτερικά φύλλα του. Ακολούθως, το βάζουμε σε ζεστό νερό να ζεματιστεί για 10 λεπτά και το στραγγίζουμε.
Ξεχωρίζουμε τα μικρά φύλλα και κόβουμε τα μεγάλα στα δύο. Ρίχνουμε σε ένα μπολ και αναμειγνύουμε τον κιμά , το ρύζι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το μισό λάδι, αλατοπίπερο και ½ φλιτζάνι νερό σε χλιαρή θερμοκρασία.
Εν συνεχεία, βάζουμε πάνω σε κάθε λαχανόφυλλο μια κουταλιά σούπας από τη γέμιση και τυλίγουμε σε ντολμάδες. Κάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία έως ότου τελειώσουν τα υλικά.
Βάζουμε τώρα στον πάτο μιας κατσαρόλας λίγα από τα ζεματισμένα μικρά φύλλα και από πάνω αραδιάζουμε σε στρώσεις τους ντολμάδες. Αφού τους βάλουμε όλους, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, το υπόλοιπο λάδι και λίγο ακόμα αλατοπίπερο.
Σκεπάζουμε από πάνω με ένα βαρύ πιάτο για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα οι ντολμάδες μας και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, ενώ, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό.
Στο μεταξύ, χτυπάμε τα αυγά, το λεμόνι και λίγο ζωμό από το φαγητό, ώστε να φτιάξουμε το αυγολέμονο. Με αυτό περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες μας και ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει παντού.
Μετά από τη 1 ώρα μαγειρέματος, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα να για λίγη ώρα στη σβηστή εστία, ώστε να δέσει η σάλτσα.
Καλή σας όρεξη!