Γαλοπούλα γεμιστή
Υλικά
Για τη μαρινάδα
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα και τη στραγγίζουμε. Σε μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό, το κρασί, τη δάφνη και το θυμάρι. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε γάστρα και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για 5 ώρες.
Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τον κιμά. Μόλις σοταριστούν καλά προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα ψιλοκομμένα, το ρύζι, την κανέλα με το γαρύφαλλο και αλατοπιπερώνουμε.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κάστανα και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο και τη στραγγίζουμε. Σουρώνουμε τη μαρινάδα και την κρατάμε σε μπολ.
Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με το μίγμα και τη ράβουμε με σπάγγο κουζίνας. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, την αλείφουμε με λάδι και τη βάζουμε στη γάστρα. Ρίχνουμε λίγη μαρινάδα και σκεπάζουμε το σκεύος. Ψήνουμε στους 160 για 3 ½ ώρες.
Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε μαρινάδα αν χρειάζεται και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς καπάκι μέχρι να ροδίσει η γαλοπούλα. Βγάζουμε από το φούρνο και αδειάζουμε τη γαλοπούλα από τη γέμιση. Σερβίρουμε τη γέμιση δίπλα στη γαλοπούλα ή σε ξεχωριστές πιατέλες.
Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας