Το τσουρέκι του Πάσχα
Υλικά
Εκτέλεση
Σε μικρό μπολ βάζουμε τα 40 γρ. μαγιά και τη διαλύουμε με το χλιαρό γάλα. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι, προσθέτουμε τα 2 αυγά, τη διαλυμένη μαγιά και το υπόλοιπο γάλα. Ζυμώνουμε με το γάντζο (ή με το χέρι αν δε διαθέτουμε) έως ότου αναμιχθούν καλά.
Προσθέτουμε το βούτυρο σιγά σιγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αν ζυμώνουμε με τα χέρια λιώνουμε καλύτερα το βούτυρο και το ενσωματώνουμε σταδιακά βουτώντας τα χέρια σε αυτό κατά το ζύμωμα. Αρχικά η ζύμη θα είναι πολύ κολλώδης αλλά δεν προσθέτουμε έξτρα αλεύρι.
Όταν η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ και συγκεντρωθεί στο γάντζο είναι έτοιμη. Αντίστοιχα για το ζύμωμα στο χέρι όταν ξεκολλάει το ζυμάρι από το μπολ και συγκεντρώνεται στα χέρια μας είναι έτοιμο. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ζυμώνουμε για λίγο ακόμη.
Βάζουμε τη ζύμη σε βαθύ μπολ και τη σκεπάζουμε, σε ζεστό περιβάλλον για 2-3 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί. Βγάζουμε από το μπολ και την πατάμε λαφρώς να φύγει ο αέρας.
Τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη, πλάθουμε πρώτα σε μπάλες και μετά σε χονδρά μπαστούνια ίσα μεταξύ τους. Τα πλέκουμε σε κοτσίδα και βάζουμε το τσουρέκι σε στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί λαμαρίνα ψησίματος. Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει για 1 ώρα.
Αλείφουμε με το βούτυρο πολύ απαλά για να μη φύγει ο αέρας και «κάτσει». Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά το τσουρέκι και να ξεκολλάει από το χαρτί ψησίματος.
Καλή επιτυχία!
***Αν θέλουμε να βάλουμε κόκκινο αυγό το βάζουμε μόλις κάνουμε την πλεξούδα.***
Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας